Kiszállt a magáncég a kórház üzemeltetéséből

A folyamatosan csökkenő állami normatíva miatt kihátrált a körmendi kórház üzemeltetéséből a Hospinvestből 2006-ban kivált Medisyst Kft. A cég 2004 óta működtette a városi kórházat, most mindenhonnan - Mezőtúr, Tapolca - kivonulni készül. Az intézmény finanszírozását ezentúl a helyi önkormányzat látja majd el, kérdés miből?

Bajdó Bettina

Csütörtökön reggel döntöttek a képviselők a körmendi kórház sorsáról: a város önkormányzata működteti tovább az intézményt. Az eddigi működtető Medisyst Kft. a magánszféra ellehetetlenülésére és az elégtelen finanszírozásra hivatkozva döntött úgy, hogy visszaadná az üzemeltetést.

Reggel rendkívüli testületi ülésen hoztak döntést a képviselők az egészségügyi közszolgáltatás garantálása  érdekében. Bebes István polgármester hangsúlyozta, hogy az ülésen a kórház működési jogának visszavételéről döntenek. Egyelőre nincs határideje a visszavételnek, de mivel a héten már rendelkezésükre állnak az adatok, ezért a november 26-ai, zárt ülésen döntenek majd az adás-vételi szerződésről.
 
- 2004-ben a képviselő-testület olyan szándékkal adta az egészségügyi közszolgáltatási feladatok ellátását a befektető és szolgáltató kezébe, hogy a kórház őrizze meg szakmai önállóságát - mondta a polgármester.

- Továbbá hatékony munkát tudjon végezni az adott költségvetési év feltételeinek megfelelően, és a legfontosabb, hogy szolgálja a betegek érdekeit. A város azóta nem adott pénzt a működtetésre. Akkor évi 60 millió forintos hiánnyal adtuk át az intézményt, tehát az elmúlt öt évben durván 300 millió forint volt az, amit az önkormányzat megspórolt a kórház üzemeltetésén. Már korábban is felhívtam arra a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetés és a kórházi finanszírozás bizonytalan helyzetet teremt.

A polgármester hozzáfűzte, hogy a gondok nem oldódnak meg, további megszorítások várhatók, ami főként a magánbefektetőket érintené, ez pedig ellehetetlenítené a kórház működtetést. Hamarosan veszélybe kerülne az ellátás is. Jelen helyzetben nagyobb garanciát látnak az ellátás és a szakmai önállóság garantálása érdekében, hogy a kórház működtetésének jogát visszavegyék, és az önkormányzat biztosítsa a közszolgáltatást. A Dr. Batthyány-Strattmann László Egészségügyi Kft. megvásárlása után a későbbiekben pedig indokoltnak látják, hogy nonprofit kft-vé alakuljunk át.

Kern József, a Medisyst Kft. tulajdonosa a befektető szemszögéből elemezte a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy a vállalt kötelezettségeknek eleget tettek, megőrizték a szakmai színvonalat, s a kórház jól működik. A vezető röviden összefoglalta az okokokat, hogy miért jutott a cég arra a döntésre, hogy visszaadná a működtetést. 
 
- Első lépésként  2007 február elsején csökkentették az aktív ágyak számát 35 százalékkal, ezáltal a finanszírozás is ugyanennyivel csökkent - érvelt a tulajdonos. - Ezt követően bevezették a vizit- és napidíjat, s be is tervezték a költségvetésbe, ám ezt a népszavazás után eltörölték. A költségvetésünkben keletkezett hiányt nem pótolták. Megemelték az étkezési normatívát, ez havonta 500-600 ezer forinttal több kiadást jelentett. Jött a következő intézkedés, hogy széf kell az ágyak mellé, ez közel egymillió forintunkba került. A legsajnálatosabbnak azonban a vállalkozói szféra negatív megkülönbözetését tartom.

A tulajdonos úgy gondolja, hogy egy jogállamban megengedhetetlen dolog különbséget tenni a szolgáltatók között.

A magánszféra például nem kapta meg a 13. havi fizetésre szánt pénzt, s azt a különbözetet sem, amennyivel megemelték a közalkalmazotti bért. Ez újabb öt százalékos kiesést okozott a szektorban. Bevezették az iparűzési adót is, ez a magánszolgáltatók részéről újabb mínusz kettő százalék. Az évek alatt rengeteget változott a finanszírozás, s egyre kevesebb pénzt kapnak az államtól. Mindez akkora változást hozott az egészségügyben, mellyel a szerződés megkötésekor nem számolhattak. 
 
- Mint látjuk, a jelenlegi kormány nem tartja be ígéreteit, nyolc százaléknyi pénzt vontak ki - folytatta a tulaj. - Az ellátás színvonalában ez megengedhetetlen. Jövőre választás lesz, vélhetően új kormány kerül hatalomra, s olyan struktúrában gondolkodnak, mely a magánszféra jelenlétét nem kalkulálja bele az egészségügy működtetésébe. Önkormányzati tulajdonú kht.-ban vagy kft.-ben látják a további üzemeltetést.

A képviselő-testület tagjai aggályaikat fogalmazták meg. Egyed Gyula arra kérdezett rá, hogy mennyi a hiány, s mit mutatnak az elemzések. Szabó Ferenc pedig arra lett volna kíváncsi, hogy mennyi kiadásra számíthatnak az éves működés kapcsán. 

A kérdésekre Kern József válaszolt, szerinte az önkormányzat nem járhat rosszabbul, mint öt évvel ezelőtt. A finanszírozás alapján azonban kijelenthető, hogy a város veszíteni fog. Kiszámíthatatlan a jövő, de ez az egyetlen esély arra, hogy megmaradjon a kórház.

Köbli József szerint nagy a baj, mivel kirabolták az országot, s az  egészségügyet. Úgy vélte, itt most nem politikáról van szó, hanem százhetven alkalmazott életéről, s a környék betegeinek egészségéről. Kiemelte viszont, hogy a képviselők elé került előterjesztés nem segíti a döntést. A városatyák ugyanis ennyi információ alapján nem tudtak felkészülni egy ilyen kaliberű döntés meghozatalára.

Bebes István erre úgy reagált, hogy nem a testület érdekét kell nézni, hanem az emberekét. Garantálni kell a hátteret a kórház működéséhez, s erre a mai világban az önkormányzat a legalkalmasabb.

Németh Attila kórházigazgató hangsúlyozta, a Medisyst nem visszaadja, hanem felajánlja működtetésre az önkormányzatnak a kórházat.

- Ha ma olyan döntés születik, hogy nem veszi át az önkormányzat a kórházat, akkor mi üzemeltetjük tovább - tette hozzá az igazgató.  - Azt minannyian tudjuk, hogy öt évvel ezelőtt, döntés hiányában megszűnt volna a kórház. Most megint ilyen pillanat előtt állunk. Mi nem tudjuk garantálni a további működtetést. Az önkormányzatnak azonban  érdeke, hogy megmaradjon a kórház. A kormány döntéssorozatai miatt 8-10 százalékkal kevesebb pénzhez jut a kórház, mert mi üzemeltetjük. Itt nem az a kérdés, hogy tisztességesen számolunk-e el, hanem, hogy jövőre is működik-e a kórház. Ha nem veszi át az önkormányzat, a jövő bizonytalanná válik.

Az ülés elején még Köbli József kérte, hogy nyílt szavazásra kerüljön sor, ezt pedig a képviselők elfogadták. Az ülésen két képviselő nem volt jelen, a képviselők 13 igen és két tartózkodás (Köbli József, Szabadi István) mellett úgy döntöttek, átveszik a működtetést.

A Hospinvest és Medisyst

A Hospinvest Kft-ből 2006-ban vált ki a körmendi kórházat működtető Medisyst Kft.

A kórházprivatizációval foglalkozó legnagyobb hazai cég, a Hospinvest ellen júliusban indították meg a felszámolási eljárást.

Most a Medisyst Kft. is teljesen felszámolja kórházüzemeltetői tevékenységét, s visszaadja a mezőtúri, a tapolcai és a körmendi intézmény működtetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!