SZDSZ-es álszavazók büntetőpere: bevett gyakorlat volt az álvoksolás

Több vádlott is azt vallotta, hogy "bevett gyakorlat", "nyílt titok" volt az álszavazás az SZDSZ küldöttgyűlésén; a párt 2007 márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történtek miatt indult büntetőper szerdán kezdődött a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

MTI

Az ügyészség szerint egyes vádlottak maguk írták alá távollévők helyett a jelenléti ívet és a szavazólapot a két és félévvel ezelőtti pártrendezvényen, mások - köztük az elsőrendű vádlott T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ korábbi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke - pedig felbujtóként rábírták erre a tetteseket. Mindezért az ügyészség nyolc embert vádol okirat-hamisítással.
   

Akik aláírást hamisítottak, azok a szerdai tárgyaláson jobbára beismerték cselekményüket és bűnösségüket, de akik nem írtak alá mások helyett, azok tagadnak. A vádlottak szembesítése eredménytelen maradt.
   
A harmadrendű vádlott arról beszélt, hogy "nyílt titok" volt az álszavazás, és az elsőrendű vádlott jelölte ki, hogy kinek kire kell leadnia a voksát. A hatodrendű vádlott és két társa ugyanakkor T. Asztalos Ildikótól függetlenül adott le hamis szavazatokat.
   
A hatodrendű vádlott - aki maga is küldött volt - elmondta, hogy 1989 óta SZDSZ-tag, és azt tapasztalta, hogy a távollévők helyetti szavazás  "bevett gyakorlat" volt a párt küldöttgyűlésein, amelyek "teljesen szervezetlenül" zajlottak.
   
Miért nem kérdezik meg Kóka Jánost, Fodor Gábort és a többi korábbi elnököt? - kérdezte a hatodrendű vádlott, akinek két ismerőse - az élettársa és az ő barátnője - nemhogy küldött, de még párttag sem volt, úgy szavazott az SZDSZ 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésén az új pártelnökről.
   
Egy tanú elmondta, hogy ezek a rendezvények "bizalmi elv" alapján, regisztráció és személyi azonosság ellenőrzése nélkül zajlottak, a résztvevők látásból ismerték egymást, ez a rendezetlenség pedig magában hordta a tévedés és a visszaélés lehetőségét egyaránt.
   
Az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésének megismételt szavazásán 2007. március 31-én, Budapesten Kóka Jánost választották a párt elnökévé. Kókára 380-an, Fodor Gáborra 367-en voksoltak. Az előző, délutáni szavazáson a két jelölt egyaránt 377 szavazatot kapott.
   
Másfél éve, az SZDSZ belső vizsgálata után Kóka János azt közölte, hogy T. Asztalos Ildikó négy illetéktelen küldöttet arra buzdított, hogy a másik elnökjelöltre, Fodor Gáborra szavazzon. Ezt akkor T. Asztalos Ildikó a nyilvánosság előtt visszautasította. A belső vizsgálat eredményeként az SZDSZ egy közleményben azt tudatta: "megállapítható, hogy az elnökválasztáson elkövetett szabálytalanságokról Kóka János és stábja, illetve Fodor Gábor és stábja semmit sem tudott", továbbá hogy "nem bizonyult valósnak azt a tényállítás, mely szerint T. Asztalos Ildikó vagy bárki más bármely küldöttet arra bíztatott volna, hogy szavazzon Kóka Jánosra". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!