Teri néni nyomora - Attól, hogy tűz volt a szobában még nem lakhatatlan!

Múlt héten kiégett egy önkormányzati bérlakás szobája Celldömölk-Alsóságon. A bérlő, Teri néni szerint lakhatatlanná vált az ingatlan, az önkormányzatnál úgy vélik, egy nagytakarítás is elég lenne.

Bajdó Bettina

Németh Jánosné pár napja sírva hívta fel szerkesztőségünket, hogy segítséget kérjen tőlünk. Az idős nő azt állította, hogy lakása lakhatatlanná vált, az önkormányzatnál pedig senki sem segít neki, ráadásul minősíthetetlenül viselkedtek vele. Tegnap délelőtt Teri néninél jártunk. Az alsósági önkormányzati bérlakás már ránézésre is rossz állapotú. Ahogy belépünk az előtérbe, rögtön tömény füstszag csapja meg az orrunkat. A kicsi előtér a konyhába vezet, a helyiséget most ideiglenesen lakószobának használják. A sparhelt ad ugyan némi meleget, de mivel a másik szobában állandóan nyitva van az ablak, huzat van. A füstszag már a konyhában is elviselhetetlen. Németh Jánosné több réteg ruhában fogad bennünket, s azonnal invitál, hogy nézzük meg a kiégett szobát. Takaró fedi el a hálószoba ajtaját, Teri néni így pórbálja melegen tartani a konyhát. 

- Múlt hét csütörtökön égett ki a szoba - meséli a megfeketedett falak között, az orrfacsaró füstszagban a nyugdíjas nő. - Reggel begyújtottam a kályhába, majd bevallom, magára hagytam a tüzet. Elmentem az erdőbe, s mire hazaértem, kiégett a szobám. Kipattant egy szikra a kályhából, s meggyulladtak a földön lévő  rongydarabok. Tudja kedvesem, ezekkel fűtök, ha nincs éppen fám. A ruhák azonnal lángra kaptak, a tűz átterjedt az ágyra és egy fotel is kiégett. Szerencsém volt, mert a szomszédban észrevették a tüzet, s azonnal elkezdték oltani. Ha nem lettek volna itt, leégett volna az egész épület. Itt a házban még víz sincs, annyiszor kértem már, hogy legalább a kapuig vezessék el, mert ha itt tűz lesz, akkor leég minden.

Hozzáteszi: odalett mindene, amit az elmúlt évek alatt nagy nehezen felhalmozott. A ruhái használhatatlanná váltak, az ágyneműi elégtek. A falat korom borítja, a bútorok bevették a füst szagát. 
 
- Nemrég temettem el az öcsémet, s most ez is közbejött  sírja el magát.  Tizenkilencezer forint a nyugdíjam, 2200 forintot fizetek lakbérre. Már három hónapra előre befizettem a lakbért, mert az unokáknak szerettem volna félretenni egy kis pénzt a karácsonyi ajándékra. Szegény vagyok, de tisztességes. Eljárok gombázni, vasazni, s ilyen szegényen is próbálok segíteni a családnak. Az önkormányzattól csak akkor kértem, amikor nehéz helyzetbe kerültem, s lakásra volt szükségem. Most szerettem volna egy másik átmeneti szükséglakást, csak amíg meg nem oldódnak a gondok. Erre kijöttek a hivatalból, megnézték a kiégett szobát, s azt mondták, tegyem rendbe a lakást, mert másikba nem költözhetek. Azt hittem, hogy csak viccelnek velem. A  füst csípi a szememet, marja a torkomat, azt akarják, hogy megdögöljek?  - tárja szét remegő karját.

Németh Jánosné szerint az önkormányzat emberei azt ajánlották, hogy álljon neki lesúrolni a szekrényeket, rakja ki a kiégett bútorokat, s meszeltesse ki a szobát.  Az ablakokat azonnal kicserélték, a kályha alá bádoglemezt tettek, valamint a kályhacsövet is megigazították. Az idős nő ezt is sérelmezte, mivel a biztosítónál azt mondták neki, ne nyúljon semmihez.

- Bementem a hivatalba, ahol először azt ígérték, hogy mindenben segítenek, majd mire hazaértem, már kicserélték a töröttt üveget, s letettek egy bádoglemezt  - folytatja. - Nagyon mérges lettem, mert megijedtem, hogy így nem fizet a biztosító. Ráadásul megalázó volt az is, ahogy beszéltek velem. Kijelentették, hogy semmi szín alatt nem kapok új lakást, ha költözni akarok, akkor keressek magamnak egy embert, aztán bútorozzak vele össze. Nem szégyellem, felkaptam a vasvillát, s azzal fenyegetőztem. A kevés pénzemből nem tudom rendbe tenni a lakást - folyik végig egy könnycsepp az arcán. - Én nem kérek semmi mást, csak azt, hogy legyen fedél a fejem fölött, a többit eddig is megoldottam. Lakhatnék a lányomnál, de én már megszoktam, hogy egyedül élek, s nem akarok más nyakán élősködni. A lányom adott ágyneműt, abban alszom most a konyhában. Nem tudom még, hogy mi lesz velem. Itt a tél, s a másik szobában a füstszag miatt nem csukhatom be az ablakot. Ruhám és pénzem sincsen, segítségre pedig a családomtól nem számíthatok.

Közpénzből nem jótékonykodhatok

Az önkormányzatnál másképp emlékeznek a történtekre. Bakó István, a Városgondokság vezetője szerint a lakás nem lakhatatlan, ezért nem jár átmeneti fedél a néni feje fölé.

- A tavalyi évben az önkormányzat járult hozzá, hogy Németh Jánosné beköltözhessen a lakásba - mutatja a papírokat a vezető. - A néni saját kérése volt, hogy ebben a lakásban élhessen. Az önkormányzat támogatta a kérést, aláírták a szerződést, melyben az áll, hogy tisztán és rendeltetésszerűen adhatja majd csak át. A lakás 50 négyzetméteres és komfort nélküli. Tudjuk, hogy milyen állapotban van, de attól, hogy tűz volt a szobában, még nem  lakhatatlan. Voltam kint a kollégákkal, átnéztük, s megállapítottuk, hogy  a tűz miatt szerkezeti sérülés nem keletkezett. Amit tudtunk, azt kicseréltük a helyszínen, a néninek ez sem tetszett.

A vezető szerint a kormot le lehet mosni a bútorokról, a füstöt ki lehet szellőztetni, a falakat pedig újra kell meszelni. Egy alapos nagytakarítás után a szoba újra használható lesz. 
 
- Miután kicseréltük az ablaküveget, s letettük a bádoglemezt, a néni ránk támadt - fűzi hozzá a vezető. - Nem mondtam neki semmi sértőt, erre több tanúm is van. A végén rendőröket kellett hívnom, mert vasvillával fenyegetett. Én megértem, hogy el van keseredve, de nem kaphat másik lakást. Segíteni én nem tudok neki, ha kifestetek a kollégákkal, akkor annak a költségeit valakinek állnia kell. Én közpénzből nem jótékonykodhatok. 

Bakó István hozzáfűzi még, hogy a városban  400 önkormányzati tulajdonú lakás van, s még nem fordult elő olyan,  hogy szükség esetén ne lett volna hol lakniuk a bérlőknek. Nemrég az Április 4-e utcában égett ki egy önkormányzati bérlakás, ott egy gyertya okozott tüzet. Az ingatlan lakhatatlanná vált, a családot rögtön elhelyezték egy másik épületben. A felújítás ott hamarosan befejeződik, több mint egymillió forintba kerül a rendbetétel. Hogy ennek a költségeit ki állja majd, az még kérdéses.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megyében 2004 és 2007 között megduplázódott a lakásfenntartási támogatásban részesülők száma

A szükséglakásban legalább az egyik helyiség alapterületének meg kell haladnia hat négyzetmétert. A lakás külső határoló falának legalább tizenkét centiméter vastag téglafalnak kell lennie, vagy más anyagból épült, ezzel egyenértékű falnak.

A lakásban ablaknak vagy üvegezett ajtónak kell lennie. A fűtést, a mellékhelyiség használatát, valamint a vízvétel lehetőségét garantálni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!