Vörös csillag fröccsel: KISZ-kocsma nyílt Szombathelyen

A legújabb kocsmahivatal Szombathelyen a Károly Róbert utcában nyílt a napokban a kisposta mellett. A névválasztás ugyan nem mindenkinek tetszik, de az idősebb generáció tagjai - és a fővárosi tulajdonosi kör - úgy vélik: nincs ebben semmi politika.

Györe Zoltán

Ugyanis az egykori KISZ-lakótelepen miért ne lehetne KISZ-kocsma névvel italkimérést létesíteni?

S, hogy a cégér az egykori KISZ-zászló a benne lévő vörös csillaggal, ez egyelőre (úgy látszik) - senkit sem zavar.

Ott jártunkkor főként az idősebb generáció képviselői kortyolgatták borukat, sörüket. Mindegyikük a 70-es években létrehozott lakótelepen éli mindennapjait. Építették, szépítették a környéket.

- Olyan mindegy, hogy mi a kocsma neve, mondja a 63 éves László, aki 32 éve lakik ott, s a szomszédból ugrott le egy fröccsre. A rendszerváltás előtt iskolában, munkahelyen, katonaságnál ő is tagja volt a kommunista ifjúsági szervezetnek. Akkoriban ez volt a trendi.

A másik asztalnál ülő sem fedi fel teljesen kilétét, de megjegyzi: nem érheti vád a cégér kitalálóit, mivel a régi pártemberek ma is ott ülnek az Országházban. - Kapitalista országvezetők lettek, teszi hozzá. Az egyetlen bemutatkozó Lászlónak sincs kifogása, mivel a mai Károly Róbert utcában - mely eredetileg Kun Béla nevét viselte - még ma is megvan a Ságvári Endre szobor.

Odébb egy Ferencként bemutatkozó férfi, aki 17 évig lakott a szomszédos tízemeletesben, így vélekedik: tiszta, rendes a környék, barátságos a lakótelep, a kocsma pedig helyettesíti az egykori Pamut-pályán volt vendéglőt, melyet akkor bontottak le, amikor a pálya helyére építették a város első szupermarketjét.
 
Persze nem mindenki ért egyet az elnevezéssel és a KISZ-jelvényes cégérrel, melynek zászlaján ott a vörös csillag.

Korompai Éva pultos azt mondja, többen (talán csak dacból, talán csak viccből ) már Fidesz-kocsmaként is emlegetik az ingyen játékgépekkel is felszerelt helyiséget. Sőt egy taxis KISZ-zászlót is ígért, de azóta sem jött vissza. Az egykori jelvényt eddig mindössze egy hosszú hajú fiatal kifogásolta bizonyára meggyőződése okán. Azóta talán tiltakozásul sem jön, réved el a pultos.
 
Információnk szerint a tulajdonosi kör fővárosi. A bérlő a szombathelyi Tóth Tibor, akinek a városban van még 2-3 italmérése, biztos benne: a névadásban nincs semmi politika. A tulajdonosok mindössze az egykori lakótelep nevét találták érdekesnek. Egyébként is a dekoratőr ötlete volt a cégért helyettesítő KISZ-jelvény, mondja.
 
Lehet, hogy ezzel a névvel és körítéssel lesz nyereséges a retro-kocsma?
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!