Böllérkedő tűzoltók mérték össze tudásukat

Idén harmadik alkalommal mérték össze tudásukat a körmendi piactéren böllérkedésben a tűzoltók. A sült kolbász és hús illata már messziről a sátrakhoz csalogatta a város lakóit.

Bajdó Bettina


Három évvel ezelőtt gyűltek össze a tűzoltók először, hogy böllérversenyen mérjék össze tudásukat. Akkor hat csapat vett részt a megmérettetésen, idén azonban már tizenegy (kilenc magyar és egy külföldi) brigád sütött, főzött a sátrak alatt.

- Három éve Szakonyi Gyula kollégánk fejéből pattant ki az ötlet, hogy a hagyományokhoz ragaszkodva, karácsony előtt rendezzünk egy böllérversenyt - mondta el Király Lajos, körmendi tűzoltóparancsnok. - Azóta évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rendezvényünk. Idén érkeztek hozzánk tűzoltók Alsópáhokról, Szombathelyről, Sárvárról, Kondorfáról, Zalaegerszegről, de jöttek az Alföldről és Ausztriából is. Mindenki próbálja a saját otthonának jellegzetességeit belecsempészni a finomságokba, az osztrákok például fehér színű kolbászukkal csalogatják az érdeklődőket.

A tűzoltók már péntek éjjel kivonultak a helyszínre, mivel az erős szél megkezdte a sátrak tetejét, majd másnap hajnalban disznóöléssel vette kezdetét a verseny. Miután a csapatok megkapták a feldolgozásra váró alapanyagot, lázas munka vette kezdetét. A szakavatott zsűri egész nap füzettel a kezében járkált az asztalok között, s pontozta a készülő finomságokat, s a csapatmunkát is. A minőségi szempontok mellett a versenyzők pontokat kaptak a fogópálinkára, a forralt bor ízére, a bontásra, az imázsra, a megtisztításra, valamint a higiéniai szempontok betartására is. A rendezvényünk csúcspontja idén is a sonkaárverés volt, melyből a befolyó összeget a körmendi tűzoltóság alapítványa kapta meg.

A rendezvényre sokan kilátogattak, mindenki meg akarta kóstolni a készülő finomságokat. Akadt olyan csapat, amelynek tagjai zenekart is hoztak magukkal, így a finom falatok mellé az érdeklődők helyi nótákat is kaphattak.

- Zala megyében a két ünnep között sok a disznóölés, így a körmendi böllérverseny egyfajta bemelegítés számunkra - árulta el Farkas József, az alsópáhoki csapat böllére. - Sok az önkéntes tűzoltó a csapatban, de vannak hivatásosok is, sőt még a polgármester is eljött velünk a versenyre. Közel negyvenen sürgünk-forgunk a kondérok körül, s már készül a híres alsópáhoki öleti káposzta is, ami tele van hússal. Tavaly is részt vettünk a versenyen, ez már hagyomány nálunk, a körmendi tűzoltók pedig májusban látogatnak meg minket a pörköltfőző megmérettetésen.

Az egész napos verseny eredményhirdetéssel zárult: a zsűri a végén összeadta a csapatok pontjait, az összesítésben első helyen a kondorfai tűzoltók végeztek.

Minden csapat próbálta a saját otthonának jellegzetességeit belecsempészni a finomságokba, mindenki meg akarta kóstolni a fogásokat  - Fotó: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!