Elítélték Vadász Jánost lőfegyverrel való visszaélés miatt

Nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte Vadász Jánost a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön.

MTI

 

A tényállás szerint a volt szocialista politikus 2007 nyarán az Andrássy úton nézeteltérésbe keveredett egy biciklissel, és a vita hevében előrántotta kocsijából kis kaliberű forgópisztolyát, és azzal hadonászva fenyegette a fiatalembert. Vadász János az eset után nem sokkal önként jelentkezett a rendőrségen.

Vadász Jánosnak van érvényes fegyvertartási engedélye önvédelmi maroklőfegyverre, de nem a vádbeli cselekmény során előkerült tűzfegyverre - derült ki az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásakor.

Vadász János az eljárás során a terhére rótt magatartást lényegében nem vitatta, de bűnösségét tagadta, és azzal védekezett, hogy tévedésben volt a fegyver jellegét illetően, nem tudta ugyanis, hogy jogszabályváltozás folytán engedélykötelessé vált az inkriminált kis kaliberű forgópisztoly. A bíróság ezt a védekezést elvetette, mondván, hogy a törvény nem tudása nem mentesít a következmények alól. A bíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályváltozásnál többéves moratóriumot kaptak a fegyvertulajdonosok az addig nem engedélyköteles eszközök bevizsgáltatására, engedélyeztetésére, és erről a sajtó az idő tájt széles körben számos alkalommal beszámolt.

A bíróság a büntetéskiszabás körében súlyosbító körülményként értékelte a hasonló esetek elszaporodását, amikor is hétköznapi viták hevében "egyszer csak előkerülnek" ezek a lappangó fegyverek, amelyekből egyébként több százezer is lehet még a lakosságnál. Vadász János a büntető törvénykönyv enyhítő szakaszának alkalmazása nyomán a 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekményért csupán egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és 100 ezer forint pénzmellékbüntetést kapott, továbbá a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, azaz mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

A közlekedési incidens másik szereplője, a biciklis 45 ezer forint pénzbüntetést kapott rongálás miatt, ugyanis az összetűzés során egyszer ököllel Vadász János autójára ütött, és így szakértői vélemények szerint csaknem 400 ezer forintos kárt okozott a volt szocialista politikus Toyotájában.

Mindkét vádlott felmentésért fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, így másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd Vadász János és a biciklis Andrássy úti közlekedési afférja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!