Februártól drágábban utazunk buszon és vonaton

A MÁV-START és a Volán társaságok bérletei átlagosan tíz, a jegyárak pedig 15 százalékkal emelkednek jövő februártól - bevezetik a regisztrációs jegyet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A vasúti és autóbuszos szolgáltatók díjainak változásáról január közepére várható döntés.  A tárca közlése szerint a tarifarendelet januári módosítása felhatalmazást ad majd a térítésmentesen utazók esetében a regisztrációs jegyek bevezetésére is.
 
A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésétől függően legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer.  Az azóta eltelt két évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavaly tavaszi és az áfa-emelkedés miatti idén nyári technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák. Csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16,6 százalékos emelést indokolna - közölte a tárca.

A tarifarendelet januári módosítása ad majd felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak - a 6 év alattiak, a 65 év felettiek, vasutasok és a Volánok dolgozói - térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza. 

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!