Ingyenes vizsgálatot ajánlottak fel a körmendieknek

Ötszáz H1N1 tesztet ajánlott fel a körmendieknek a kórházat működtető Medisyst Kft, így a kismamák és a gyerekek ingyen nézethetik meg, hogy fertőzöttek-e.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az eljárás  lényege, hogy egy lépésben, egyetlen csőből meg tudják állapítani, hogy a beteg az új influenza vírusával fertőződött-e meg. A diangnosztizáláshoz  az orvosnak elegendő a beteg orr- vagy szájváladékból mintát venni, s a páciensnek mindössze két órát kell várnia arra, hogy megtudja, jelen van-e az új vírus a szervezetében.  

A hagyományos tesztek ezzel szemben három lépésben, három nap alatt  tudták csak diagnosztizálni az influenza vírusát. A Magyarországon is tömeges megbetegedéseket okozó H1N1-vírus elleni védekezés egyik legfontosabb eleme, hogy időben felismerjük a fertőzést, és minél hamarabb elkezdődjék a kezelés  mondta  dr. Németh Attila, a körmendi kórház igazgatója. 

A vírus jelenlétét immár néhány órán belül ki lehet mutatni a Diagon Kft. által kifejlesztett PCR-tesztekkel, az eredmény pedig gyakorlatilag száz százalékos pontosságú. A kórházat működtető kft. a járványveszély leküzdése, a fertőzés mielőbbi felismerése és azonosítása érdekében összesen ötszáz  vizsgálatot ajánl fel a Körmenden élő, tizennégy év alatti gyermekeknek és terhes kismamáknak.

Az első ötszáz, orvosi beutalóval, influenzás tünetekkel jelentkező gyermek és kismama vizsgálatát teljesen ingyen végezzük a körmendi kórházban. A teszt egyébként nem ingyenes, mivel nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az ára 17 500 forint.

Az igazgató hozzátette még, a körmendi háziorvosok már jelezték, hogy a betegek közül többen is szeretnék elvégeztetni a tesztet, még abban az esetben is, ha fizetniük kell érte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!