Kisebbségek napja: állami kitüntés a felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskarnak

A kisebbségek napján kitüntetéssel ismerték el több szervezet, egyesület munkáját. A díjazottak között volt a felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskar.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A kisebbségek és a többség tagjaként egyaránt különlegesen nagy felelősségünk van közösen tenni a XXI. századi európai Magyarország védelme érdekében - jelentette ki Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a Kisebbségekért Díjak átadását megelőző ünnepi beszédében pénteken Budapesten.

Kiss Péter az elismerések átadása előtt azt mondta: a mai díjazottak mind-mind közösségépítő, közösségszervező emberek. Fáradhatatlan, sokszor több évtizedes munkájuk, vagy fiatal koruk ellenére elért eredményeik, példaértékű alkotásaik révén kitüntetésük tovább emeli a díj rangját.
 

A díjakat Sólyom László köztársasági elnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnökének jelenlétében adta át a miniszter.
 
Díjat vehetett át Csonka József missziós lelkész, tanító, romológus a széleskörű közösségformáló, összetartó tevékenységéért, missziós munkájáért, Dzindzisz Jorgosz történész, kandidátus, a Magyar Tudományos Akadémia Közép- és Kelet Európa Kutatási Központ tudományos főmunkatársa a magyarországi görögök érdekében végzett kimagasló tudományos és eredményes közéleti szerepvállalásáért, Hága Mária tanítónő, iskolavezető, újságszerkesztő a cigányság társadalmi integrációja érdekében példaértékű elhivatottsággal végzett sokrétű tevékenységéért.

Megosztott Kisebbségi Díjban részesült a "Veseli Gradiscanci" Horvát Kulturális Egyesület a horvát népzene- és tánchagyomány ápolásáért és fennmaradásáért végzett tevékenységért és a Pável Ágoston Vegyeskar a magyarországi szlovén népdalkincs gyűjtése és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként.
  
Kitüntetést kapott a cigányság esélyegyenlősége érdekében végzett több évtizedes, eredményes közéleti, érdekképviseleti és kulturális tevékenységéért Kosztics István jogász, szociális munkás, könyvszerkesztő, Márk György pedagógus a hazai románság érdekében végzett közéleti szerepvállalásáért, Rostás László, a Bács-Kiskun Megyei Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnöke, az Országos Cigány Önkormányzat képviselője közéleti szerepvállalásáért, a cigányság társadalmi integrációjának előmozdítása érdekében végzett tevékenységéért.
 
Elismerést kapott a Budaörsi Tanoda Közhasznú Alapítvány az esélyegyenlőség elősegítése és a tehetséggondozás terén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként, a FUND Cigány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a hátrányos helyzetű gyermekek esélyegyenlőségének elősegítése és a tehetséggondozás terén végzett kimagasló tevékenységért, az ELTE Germanisztikai Intézete a nemzetiség-kutatásban és a hazai német tudományos életben több évtizede betöltött meghatározó szerepéért, valamint a pedagógusképzés terén elért eredményeiért, valamint Magyarországi Bolgárok Egyesülete a kisebbségi közösség fennmaradása, megerősítése, intézményrendszerének megalapozása érdekében tanúsított több évtizedes szerepvállalásért. 
 
Az állami kitüntetést - amelyet a kisebbségek napja (december 18.) alkalmából adnak át - a kisebbségek érdekében, a kisebbségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában és az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződés területén kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi emberek és szervezetek kaphatják meg.
 
A kormány 1995. szeptember 21-i döntése értelmében 1995-től minden év december 18-án tartják a kisebbségek napját, annak emlékére, hogy az ENSZ 1992-ben december 18-án fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozók jogairól szóló nyilatkozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!