A doni áttörés áldozataira és hőseire emlékeztek

A doni katasztrófa áldozataira, hőseire emlékeztek szerdán a megyeszékhelyen. Az áttörés 67. évfordulójának emlékműsorát szentmise követte.

Varga Nóra

Már hagyomány, hogy Szombathely város önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye közösen megemlékezést tart a doni áttörés évfordulóján.

Szerda délelőtt a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél gyűltek össze a túlélők, az elesett katonák családtagjai, az emlékezők és a diákok, hogy  fejet hajtsanak a doni harcokban részt vett, elesett katonák előtt. 

Az emlékműsort követően Feiszt György önkormányzati képviselő elmondta, hazánk történelmének tragédiái között talán a legsúlyosabb az a katonai vereség, amely a magyar hadsereget 1943-ban a Don kanyarban érte. 

- Mégis keveset tudunk erről a  katasztrófáról,  még akkor is, ha napjainkban már nyilvánosságra kerültek a dokumentumok, hozzáférhetők a szemtanúk memoárjai. A tényeket azonban az itthonmaradottak talán máig sem ismerik - emelte ki  a politikus.

Feiszt György hozzátette, a családok  évtizedekig várták vissza apáikat, gyerekeiket, terítéket tettek a vasárnapi asztalra, mert  hitték, hogy a férj, az apa bármikor betoppanhat.  Valójában mi lett az eltűntekkel,  azt senki sem tudhatja biztosan. Sokan megfagytak  élelem és meleg ruha hiányában, másokkal betegség végzett, többen fogságban veszítették életüket, s voltak olyanok is szép számmal, akik szemtől szembe vívott kézitusában maradtak alul az ellenséggel szemben. Az viszont bizonyos, hogy a visszavonulás útvonalai mellett  ezrek feküdtek megfagyva.

A beszédet követően  az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseit a pápai keresztnél, majd átvonultak a Kálvária templomba, ahol a doni harcokban részt vett katonákért szentmisét celebrált  Brenner József püspöki helynök.

A megemlékezésen dr. Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos elnökségének a tagja foglalta össze röviden az 1943-ban történteket.  Hangsúlyozta,  a Donnál harcolt  katonák hősiesen helyt álltak a túlerőben lévő ellenféllel szemben. 

A kegyeleti megemlékezést követően baráti találkozón vettek részt a Donnál harcoló katonák és hozzátartozóik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!