A kápolna megmentésére gyűjtenek pénzt a jótékonysági bálon

Kőszegen a Gyöngyös utca 2. szám alatt lévő kerti kápolna felújításának befejezésére gyűlik majd a pénz február 2-án Budapesten, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal idei jótékonysági bálján.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az előző évek báljainak sikerén felbuzdulva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai 2010-ben is megrendezik jótékonysági báljukat, amelynek teljes bevételét egy pusztuló épített értékünk helyreállítására, megmentésére fordítják. Tavaly a báli közönség adakozásából összegyűlt támogatást a zoltáni Czirjék-kúria barokk kapuzatának megújítása kapta.

Az idén egy kőszegi  kápolna megmentésére gyűlik majd a pénz  mondta el Ivicsics Péter műemléki felügyelő. A  Gyöngyös utca 2. szám alatt lévő barokk lakóházat a 19. század végén vették birtokba a domonkos nővérek rendház és iskola céljára.

A Gyöngyös patakig húzódó parkban akkoriban több kápolna is épült egy meglévő mellett. Ezek közül az egyik, a legnagyobb, a főépülethez ragasztott kerti kápolna. Ez  sok évtizede elhanyagolt állapotban volt. A tető több helyen beszakadt, beázott. A tartófalak viszonylag épek, de a felülről jövő ázások itt is sok kárt okoztak ezekben is.

A két oldalsó ablakot félig kibontották, az ablakot vagy rácsot ellopták. Az oldalfalak erősen felnedvesedtek. A kápolna helyreállítása (veszélyelhárítása) tavaly a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkezdődött. Kicserélték a teljes tetőt és födémet, pótolták az ablak áthidalókat, kijavították a párkányokat.

Hátra van még a külső-belső vakolás, a belső padozat helyreállítása, a nyílászárók és rácsok elhelyezése, a környezet rendezése. Február 6-án erre gyűlik majd Budapesten a bál bevétele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!