Áprilistól megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv

Áprilistól megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, helyette egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, a foglalkoztatást pedig elektronikusan kell jelenteni az APEH-nak.

Nagy Ildikó

A foglalkoztatást elektronikus úton kell bejelenteniAz alkalmi munkavállalóknak a mai napig kell leadniuk a kék könyvüket a munkaügyi központban.

Akik ezt elmulasztották, még megtehetik, lehetőleg minél előbb, mert a munkaügyi központ ez alapján állítja ki az adóigazolást. A kék könyvet visszakapják ugyan az ügyfelek, de használni már csak március végéig tudják.  Egy törvényváltozás miatt ugyanis  áprilistól alkalmi munkavállalás helyett egyszerűsített foglalkoztatásról beszélünk.  Megszűnik a kék könyv és vele együtt a közteherjegy.

Mint azt Németh Zsolttól, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szombathelyi Kirendeltségének és Szolgáltató Központjának igazgatójától megtudtuk, a munkáltatóknak áprilistól egyszerűsített munkaszerződést kell kötniük az alkalmi munkavállalókkal, a foglalkoztatást   pedig elektronikusan kell jelenteniük az APEH-nak. A  közteher mértéke 30 százalékra változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!