Bálnavadász hajóval ütköztek a környezetvédők

Összeütközött a környezetvédő aktivisták hajója egy japán bálnavadász hajóval. Az esetet filmre vették.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ausztrál környezetvédők egy hajója összeütközött egy japán halászhajóval, és kettétört az Antarktisz jeges vizében. A karbon-kevlár szövetből készült és az amerikai Lopakodó bombázóra hasonlító, Ady Gil névre keresztelt szupergyors trimaránt japán bálnavadász hajók felderítésére használták. A környezetvédő szervezet egy amerikai üzletembertől kapta 2009 végén a csúcstechnológiás hajót (trimaránt), hogy azzal megakadályozhassák a bálnák megszigonyozástá, ugyanis régebbi hajójukkal csak a már elejtett bálnákat feldogozó hajókkal tudtak lépést tartani.

A bálnavadászat tilos, a japánok viszont kihasználják azt a jogi hézagot, miszerint kutatási célokra lehetséges a halászat. Az ütközést nem csak fotók, hanem egy videófelvétel is megörökítette:

Új-Zéland vizsgálatot indított az Ady Gil ausztrál környezetvédő hajó és a Sonan Maru japán bálnavadászhajó szerdai összeütközése miatt - jelentették be csütörtökön Wellingtonban. Murray McCully új-zélandi külügyminiszter felszólította mind a Sea Shepherd (Tengeri Pásztor) környezetvédő szervezetet - amelyé az Ady Gil volt -, mind a japán bálnavadászokat, hogy ne veszélyeztessék emberek életét a déli félteke tengerein.

A karbon-kevlár szövetből készült és az amerikai Stealth (Lopakodó) bombázóra hasonlító, óránként 93 kilométeres sebességet is elérni tudó trimaránt japán bálnavadász hajók felderítésére használta a Sea Shepherd az Antarktisz vizein. Az Új-Zélandon bejegyzett futurisztikus hajó a Sonan Maruval ütközve erősen megrongálódott a Commonwealth-öbölben. A korábbi információkkal ellentétben nem süllyedt el, a környezetvédők megmentették ettől. Hatfős legénységét sértetlenül kimentették.

"Az új-zélandi kormány a leghatározottabban ellenzi, hogy Japán bálnavadászatot folytasson az Antarktisz vizein, de azt is, hogy bárki emberek halálát okozza ott. Új-Zélandra hárul a vizsgálat, de Ausztrália is segít benne" - mondta a miniszter. Közben a környezetvédők helikopterrel akarják folytatni a japán hajóval a tengeri csetepatét. Paul Watson, a Sea Shepherd alapítója és a szervezet fő hajójának kapitánya közölte, hogy a helikoptert a hajóról indították el. Az elmúlt években gyakoriak voltak a környezetvédők és halászok közötti összetűzések, többször előfordult, hogy hajóik összeütköztek. A szerdai ütközés volt évek óta a legsúlyosabb incidens.

forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!