Bezárnak az oltópontok - A megyeszékhelyen 1750 vakcinát adtak be

Hamarosan bezárnak a szombathelyi oltópontok, mivel az elmúlt egy hónapban már szinte alig kérték itt az új influenza elleni vakcinát az emberek.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint hétről hétre csökken az influenzások száma. Alig van már érdeklődő az oltópontokon, Szombathelyen is az országos tendencia érvényesül, így február 4-én bezárják a kijelölt helyeket - tudtuk meg Stánitz Évától, Szombathely kistérségi tisztiorvosától, aki hozzátette, hogy már decemberben is érzékelhető volt a visszaesés, de januárban naponta már csak egy-két páciens kérte a védőoltást.

- A térségünkben kiemelkedően sokan oltatták be magukat az újinfluenza ellen az országos átlaghoz képest - mondta a tisztiorvos.

- Több mint 44 ezer oltást adtak be a szakemberek, ez 25 százaléknál magasabb oltottsági arányt jelent. A statisztikába nemcsak az oltópontokon beadott oltásokat számoltuk bele, hanem a háziorvosoknál kapott szérumokat is. Szombathelyen összesen 1750 vakcina fogyott el az oltópontokon, s nemcsak az ÁNTSZ Sugár úti épületében oltottak a szakemberek, hanem a MÁV-rendelőben és a Markusovszky kórházban is. Ez utóbbi két helyen 670 oltóanyagot adtak be emelte ki Stánitz Éva.

A tisztiorvos hangsúlyozta, hogy a vakcina körülbelül egy évig nyújt védelmet az újinfluenza ellen. Ezután mindenképp érdemes új oltást kérni, ugyanis a vírus mutálódhat, így újra fennáll a fertőzés veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!