Doktorautó vonul a tűzoltókkal Kőszegen

A tűzoltók súlyos riasztásaihoz már a Doktorautó is kiszáll Kőszegen. Csak Budapesten van még ilyen. Egy terepjáró Suzuki, amely fel van szerelve életmentő műszerekkel - például a hirtelen szívhalált megakadályozó defibrillátorral - , s egy orvos, Pusztai Gergő jár vele.

Némethy Mária

Decemberben volt a próbaüzeme a Kőszegen Doktorautónak elnevezett, tűzoltókkal együtt vonuló autónak. Az elmúlt hétvégén egy velemi riasztásnál - az ittas ember elaludt és valószínűleg égő cigije miatt keletkezett a háztűz - volt az első igazi bevetése. 

- Mi nagyon örülünk annak, hogy a doktor úr a többcélú kistérséggel indított pályázaton nyert, így álhatott üzembe  Budapest után először Kőszegen egy ilyen autó, amely segít a károsultaknak és sérülés esetén nekünk, tűzoltóknak egyaránt. Ez biztonságot ad - mondta el Seper András alezredes, Kőszeg tűzoltóparacsnoka.

Az orvos tudása, az autó felszereltsége nagyon jó szolgálatot tett már a velemi tűznél. Nem a mentők helyett, ám a helyi önkéntes tűzoltóknak nincs légzőkészülékük, de füstöt nyeltek, s Pusztai doktor azonnal meg tudta állapítani, van-e köztük olyan, aki szén-monoxid mérgezést kapott.  

Más káresetnél - például gázpalack felrobbanásánál - több sérült is lehet, ő a mentőknek is segítve azonnal felméri majd, ki a legsúlyosabb közülük.

Pusztai doktor tűzoltóképzést kap. Ezentúl ott lesz minden nagyobb riasztásnál a veszélyeztetett zónában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!