Egyre több kutyát dobnak az utcára

Simogatásra, szeretetre vagy csak épp egy jó szóra várnak. Megunták őket vagy a családi kosztpénzből nekik már nem jut eledelre. Új gazdit, szerető családot keres minden magára hagyott ebnek Ferenczi Endre, a Gencsapáti Állatotthon vezetője.

Varga Nóra

Az elmúlt hónapokban jócskán megszaporodott az árvaságra jutott kutyák száma. Karácsony előtt teltház volt a menhelyen, a hatvan férőhelyes létesítmény vezetője egyetlen kutyát sem tudott befogadni. Szerencsére a külföldi állatvédő szervezetek tizenhárom, zömében kölyökkutyát magukkal vittek, s Ausztriában, Németországban keresnek nekik új otthont.
 
Nemcsak kidobott kutyák, hanem veszélyes ebek is kerülnek hozzánk  hangsúlyozza Ferenczi Endre.  Jelenleg 54 kutya vár gazdára, ezen a héten eddig hat kutyust adtak le nálam. A gazdasági válság sajnos az állattartásba is begyűrűzött. Az elmúlt években sok cég a telephelye őrzésére tőlünk vitt őrző-védő kutyákat. Mivel egyre több vállalkozást felszámolnak a tendencia megfordult, hozzánk kerülnek az itt feleslegessé vált németjuhászok, dobermannok, rottweilerek. Egyre többen pedig azért hozzák el hozzám a kutyájukat, mivel egyszerűen nem tudják hely vagy pénz hiányában tovább gondozni kedvencüket.

A munkahelyüket, egzitenciájukat elvesztő emberek többsége kénytelen családi házát eladni, s lakótelepre költözni. De mi lesz a házikedvenccel? Az altatás helyett általában a gazdák a menhelyet választják kutyájuknak. Szívszórító látni a kerítésnél sokszor egy órát ácsorgó, könnyeikkel küszködő, a kutyus fejét simogató búcsúzó tulajdonosokat. Sokan nehezen tudják elengedni az évek alatt a szívükhöz nőtt kedvencüket.
 
- A tavaly, tavalyelőttihez képest felére csökkent az ünnepek alatt adományozó magánszemélyek száma - emeli ki Ferenczi Endre. - Ők általában száraztápot hoznak a menhelyre. Minden felajánlást szívesen fogadunk. A három legnagyobb országos állatvédő szervezet közöl a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség tagja a Gencsapáti Állatotthon, s így a kutyaeledelt, az oltóanyagot, valamint a különböző vegyszereket központi elosztásból is megkaphatjuk. A tagságért cserébe a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség pályázik külföldön helyettünk, elvégzi az irodai munkát és a reklámtevékenységet. Ez is óriási segítség, mert így a szeretetéhes kutyák közvetlen gondozására több idő jut.

Közben fiatal pár érkezik a menhelyre, örökbe szeretnének fogadni egy kutyust.
 
- Tegnap már jártunk itt és ezt a zsemlebarna keverék kutyust néztük ki magunknak - mondja Baumgartner Szilárd. - Korábban volt kutyám, de nemrég elpusztult, öreg volt már. Azon még nem gondolkoztunk, hogyan fogjuk hívni, először megismerjük, aztán választunk neki nevet. Azért ő mellette döntöttünk, mivel nyugodt, jó természetű kiskutyának tűnik. Nagyon fogjuk szeretni.

Ferenczi Endre néhány jótanáccsal látja el az új tulajdonosokat. Azt is megtudják, hogy két héttel ezelőtt a Kőszegi-hegyen találták a kis zsemlebarnát. Újabb autó érkezik, egy férfi egy fehér növendék kuvaszt hoz. Egy jön, egy megy...

Szilveszter kutyaszemmel

Az állatvédő szervezetek munkája megsokszorozódik szilveszterkor. Sok kutya fél a petárdázástól, tűzijátéktól, szokatlan hangoktól, ha ezek az állatok nincsenek jól bezárva, világgá szaladnak rémületükben, és sokszor haza sem találnak. Akinek elveszett kedvence szilveszterkor a gyepmesteri telepen és a menhelyeken és állatotthonokban érdeklődhet kutyája után. A megyeszékhelyen és környékén az elmúlt években csökkent az év utolsó napján elveszett kedvencek száma. Egyre több a tudatos állattartó, a gazdik szilveszterkor biztonságba helyezik kedvencüket vagy nyugtatót vásárolnak nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!