Kevés nő kerül vezetői pozícióba

Kevesebb nő kerül vezetői pozícióba, mint férfi. Sokan választásra kényszerülnek, gyereket szülnek vagy karriert építenek. Vannak, akiknek ez együtt is megy.

Bajdó Bettina

A magyar alkotmány nem tesz különbséget nő és férfi között, a törvény előtt egyenlők, jogaik és kötelezettségeik ugyanazok. A munkában még mindig vannak különbségek nők és férfiak között. Vezetői posztokból kevesebb jut a gyengébbik nemnek.

Kezdetben mindegyik tudományágban egyenlő a nők és a férfiak aránya, ám mire a gyengébbik nem tudományos munkássága kiteljesedne, elérkezik a gyermekvállalás ideje. A férfiak befutnak, a nők karrierje pedig egy időre megtorpan.

Egy felmérés szerint a nők a munka és az érvényesülés dolgában sem állnak jól. A középfokú szaktudást igénylő munkakörökben másfélszer annyi nő dolgozik, a közigazgatásban, a vállalkozásokban, az üzleti és banki szférában viszont csak feleannyi nő jut vezető szerephez, mint amennyi férfi.

A magyar nők átlagosan mindössze 51 százalékát keresik annak, amennyit egy férfi ugyanezért a munkáért kap. A nők vezetői beosztásban is kevesebb lehetőséget kapnak, annak ellenére, hogy iskolázottságuk magasabb a férfiakénál.

Dr. Telegdy Enikő, a Markusovszky kórház bőrgyógyászati osztályának vezető főorvosa szerint nagy felelősséggel jár egy osztály vezetése. A kórház bőrgyógyászati osztálya nőiesnek mondható, hiszen kizárólag nők segítenek a betegek gyógyításában.

- A munkám nemcsak a betegellátásról szól, hanem a folyamatos fejlődésről, az új műszerek kipróbálásáról és természetesen a munka összehangolásáról is - meséli az osztályvezető. 

- Elvárom a jelenlegi színvonal megtartását, és ebben szerencsére maximálisan számíthatok a kollégák segítségére. A munkában hatalmas a szakmai felelősség. Az utóbbi időben szerencsésnek mondhatom magam, mivel két szakorvos dolgozik az osztályon, így ők sokat segítenek a munkában. Régebben kevesebben voltunk, mindenkire több feladat, több ügyelet jutott, így még kevesebb volt a szabadidő - teszi hozzá.

Az osztályvezető reggel fél nyolcra jár dolgozni, a munkaideje pedig elvileg fél négyig tart, de elmondása szerint sosem ér haza öt-hat óránál előbb. Havonta hat-nyolc alkalommal ügyeletet is ad, s 2008 óta az SZTK-ban is segít a szakrendelésben. Emellett sokszor hétvégén is be kell mennie dolgozni.

- Nagyon nehéz időt szakítani az embernek a családjára, az otthoni teendőkre és önmagára  - fűzi hozzá az osztályvezető.  - Szerencsére a lányom már nagy, így otthon sokat segít a házimunkában. Rengeteg terhet levesz ezzel a vállamról, mert amikor az ember hatkor hazaesik, már nincs ideje jóformán semmire. Ami pedig marad még a napból, azt szeretné a családjával tölteni. Nagyon szeretek utazni és kirándulni is, ám ezekről az utóbbi időben le kellett mondanom. Sokat jártunk uszodába is, de sajnos a munka miatt erre sem jut már idő. Pedig az embernek szüksége lenne a kikapcsolódásra, ugyanis akkor tudna lelkileg feltöltődni, és megújult energiával vethetné bele magát a munkába - mondja dr. Telegdy Enikő.

Kérdésünkre, hogy vajon a női vagy a férfi vezetők beosztottjaként jobb-e dolgozni, dr. Telegdy Enikő így válaszol:  Nekem volt már férfi és női főnököm is, s szerintem egy férfivel sokkal könnyebb együtt dolgozni, sosem volt még problémám egy férfi főnökkel sem. Nem tudom, hogy a beosztottjaim hogyan vélekednek rólam, de én próbálom mindenkivel megtalálni a közös hangot.

Dr. Szabóné dr. Kakas Irén, a Vas Megyei  Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. Több igazgatóság is a felügyelete alá tartozik, számos férfi és női beosztott főnöke. Munkáját a szívén viseli, célja a hivatal menedzselése, a humánpolitikai és a gazdasági szempontok szem előtt tartása.

- Végzettségemet tekintve állatorvos vagyok, a szakmámban végigjártam a szamárlétra minden fokát  - meséli a főigazgató.  - Dolgoztam állatorvosként,  voltam kerületi főállatorvos az állategészségügyi állomáson, majd itt lettem először igazgató-helyettes, később vezető. Két évig párhuzamosan voltam igazgató az ellenőrző állomáson és főigazgató a hivatalnál. A szakmámban biztosan állok a lábamon, de folyamatosan kell képeznem magam, tanulnom kell.  Rengeteg az új jogszabály, s ezekkel mind tisztában kell lenni. Voltam országgyűlési képviselő is, ám mérlegelnem kellett, s fontosabb volt a család és a munka, mint a közszereplés - emeli ki.

A főigazgató korán kezdi a napját, szeret hét órakor  bent lenni az irodában, hogy még a nagy nyüzsgés előtt rendezze teendőinek egy részét.

- Sokat járok vidékre és Budapestre, a kocsiban élem az életem  teszi hozzá a vezető.  Fél öt előtt sosem indulok haza, s mire Vasvárra hazaérek fél hatot mutat az óra. Akkor sem pihenek, hanem előveszem a táskám, s dolgozom tovább. Sokszor éjjel is felébredek, s azon filozofálok, hogy  is van ez a jogszabály, mit ír elő a törvény. Egyszerűen nem tudok kikapcsolni, ami persze nagyon rossz - mondja a  a Vas Megyei  Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

- Régebben, míg kisebbek voltak a gyerekek, több időt töltöttem otthon. Nekem a nyári nyaralás a pihenés. Ilyenkor elviszek magammal egy-két könyvet, s sokat olvasok. A polcom otthon tele van könyvekkel, s nemrég pont azon gondolkodtam, hogy ezeknek a nagy részét még egyetemista koromban vettem, mert akkor volt időm utoljára olvasni - tudjuk meg dr. Szabóné dr. Kakas Iréntől.

A vezető hangsúlyozza, sosem érezte úgy, hogy a kezében van a bölcsek köve, minden beosztottjával megpróbál közvetlen és barátságos lenni, s próbál jó légkört teremteni. Nemcsak a munkát látja, hanem mögötte az embert is, egy férfi vezető nem mindig képes erre.

Elárulja, hogy szerencsésnek érzi magát, mivel jó szakemberekkel van körülvéve. Úgy véli, ha a politikában több női vezető lenne, akkor megváltozhatna a világ is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!