Mesterségesen hízlalják a jeget a sárvári Csónakázótavon

Hízik a jég a tavakon, van, ahol magától, van, ahol rásegítenek: a sárvári Csónakázótó egy részén mesterségesen vastagítják a jeget. Egy-két nap múlva lehet rajta korcsolyázni.

Nagy Ildikó

Péntek óta tűzoltók sürgölődnek a sárvári Csónakázótónál: vízágyúval hízlalják a jeget. A tóra hó esett, az alatt pedig nem tud vastagodni a jég, ezért rásegítünk mondja Mészáros Tibor, a készülő jépálya felügyelője.

A sárvári önkormányzat  hét-nyolc éve kijelöl egy részt a tavon, amelyen lehet korcsolyázni. Az idén  20 ezer négyzetméteres területen hódolhatnak majd szenvedélyüknek a korcsolyázás szerelmesei. Az önkormányzat illetékesei a tűzoltók segítségével péntek óta hízlalják a jeget: minden nap vízágyúval locsolják a felületét. A vízrétegek összefagyásával műjégpálya-szerű felület keletkezik a tavon. 

- Hétfőn locsoltuk utoljára, még egy-két hideg nap, és lehet korcsolyázni a Csónakázótó kijelölt részén. Méghozzá ingyen, belépődíj nélkül - tudjuk meg a felügyelőtől. A tavon délelőtt 10 órától 17-ig lehet majd siklani, sötétedéskor viszont el kell hagyni a jeget, a területet ugyanis nem tudják kivilágítani. Az állandó felügyelet előírás, így Mészáros Tibor  akárcsak az előző években  az idén is egész nap a helyszínen lesz.  A sárvári jégpályát nem csak a helybeliek kedvelik, tavaly volt olyan nap, amikor 1500-an siklottak a tavon kialakított pályán. A tó más részein tilos a jégre lépni, ezt táblákkal is jelzik.

Amit nem tiltanak, azt elvileg szabad summázza a Szajki tavakra érvényes szabályokat egy helyi horgász, Varga Gyula. Meséli, hogy hétfőn délelőtt is kinn járt a tavaknál, akkor az 5-ös számú horgásztó jegét 7-8 centiméter vastagságúra saccolta. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyelőre felelőtlenség a jégre lépni.

- Még egy-két fagyos nap, és rá lehet menni az egyébként tükörsima felületű jégre, persze csak kellő óvatosság mellett - mondja a helyi férfi.

A szombathelyi Csónakázótónál táblák jelzik, hogy tilos a jégre lépni, és legyen akármilyen hideg, ez így is marad tudjuk meg Kisőrsi Ferenctől, a Szova Zrt. létesítményvezetőjétől. Az átfolyó vízrendszert képező tavon ugyanis veszélyes a jégre lépni, mert az átfolyások miatt bárhol, bármikor beszakadhat. Rendőrök és közterületfelügyelők is sűrűbben ellenőrzik majd a tó környékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!