Őszre körforgalmat alakítanak ki a Március 15. térnél

Idén októberre talán elkészül a körforgalmi csomópont Szombathelyen a 18-as honvéd utca, a Petőfi Sándor utca, a Szelestey László utca, a Király utca és a Március 15. tér kereszteződésénél.

Maróthy Andrea

Kiírták a pályázatot a Petőfi Sándor utca, a Szelestey László utca, a Király utca és a a Március 15. tér kereszteződésénél lévő jelzőlámpás csomópont átépítésére - tette közzé a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). Amennyiben sikeres pályázót hirdetnek, a jelzőlámpával irányított közlekedés radikálisan megváltozhat, ugyanis a lámpás útkereszteződés helyét egy körforgalmi csomópont veszi át.

Információnk szerint a kezdeményezés nem újkeletű. A Közútfejlesztési Koordinációs Központ már 2008-ban kiírta a pályázatot az önkormányzatoknak, melyben városunk is pályázhatott a balesetveszélyesnek ítélt közlekedési csomópontok átalakítására. A most megjelent kivitelezési és közbeszerzési kiírás határideje egy-másfél hónap.

A kivitelezési tervben mintegy 90 millió forintos beruházásként szerepel a 18-as honvéd utca, a Petőfi Sándor utca, a Szelestey László utca, a Király utca és a Március 15. tér jelzőlámpás kereszteződésének átalakítása, melyből 70 százalékot a kötségvetés, 30 százalékot az önkormányzat áll. A kivitelezést valójában már tavaly meg kellett volna kezdeni, ám akkor a beruházáshoz szükséges pénz nem fért bele az állami költségvetésbe.

Amennyiben valamely pályázatot sikeresnek ítélik a bírálók, s a munkához szükséges összeget biztosítani tudják a felek, elindulhat a munka a Március 15. téri csomópontnál, s legkésőbb szeptember 30-ra elkészül az új, körforgalmi csomópont.

A  körforgalom a Petőfi és a 18-as honvéd utca között  50 kilométer per órás sebességet biztosítja, míg a többi irányból a 30 kilométer per órával történő közlekedést teszi lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!