Papokat közösített ki a katolikus egyház Szlovákiában

Három papot és egy diakónust közösített ki a római katolikus egyház Szlovákiában, mert az illetők kétségbe vonták az egyházi tanítást, illetve püspökeiket - jelentette be a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS)

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Jozef Kovácik, a KBS szóvivője szerint az eretneknek nyilvánított négy pap közül ketten a pozsonyi, ketten pedig a nagyszombati egyházmegye tagjai voltak.

A most kiközösített papok a közlemény szerint tavaly decemberben levélben szólították fel a pozsonyi érseket és az összes szlovák püspököt, hogy tegyenek nyílt hitvallást egy általuk megszövegezett „hitvallási formula” szerint.

Egyebek között azt kérték a püspököktől, hogy ítéljék el a homoszexualitást, a szabadkőművességet, a mágiát és más, általuk bűnösnek minősített jelenséget. Miután a püspökök kérésüket nem teljesítették, egy újabb levélben az "igaz hit elhagyásával" vádolták meg az egyházi elöljárókat, s azt állították, hogy "jogtalanul bitorolják hivatalukat".

Levelüket a papok a pápának is megküldték, s egyben bejelentették, hogy ezentúl egyenesen a pápának rendelik alá magukat. 

Stanislav Zvolensky pozsonyi, valamint Róbert Bezák nagyszombati érsek nyilatkozataikban veszélyesnek, az igaz katolikus hittel ellentétesnek minősítették a papok nézeteit, és megállapították a kiközösítés tényét.

A pozsonyi sajtó szerint a négy pap kiközösítésének legfőbb oka az, hogy nyíltan bírálták a katolikus egyházban uralkodó mai állapotokat.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!