Választás 2010 - Segít a Választási Információs Szolgálat

Az Országos Választási Iroda (OVI) központi Választási Információs Szolgálata (VISZ) január 25-étől már hívható, hétfőtől pedig a szolgálat munkatársait személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban.

MTI

A központi VISZ a  Budapesten, az Önkormányzati Minisztérium Roosevelt téri épületében hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16:00-ig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig tart nyitva.

Az OVI választási információs szolgálata továbbá elektronikus leveleket is fogad a [email protected] e-mail-címen. A tájékoztató szolgálat a 06-40-200-717-es, vagy a 06-1-441-16-16-os számon is elérhető választási ügyekben.

A választási eljárási törvény a választási irodák - így az OVI - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az országgyűlési képviselők választására vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az igazolással szavazásról és a külföldön történő szavazásról.

Emellett tájékoztatást adnak a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

A választási információs szolgálat feladatairól, működéséről a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot. A VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit az OVI honlapján (www.valasztas.hu) közzéteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!