A 27-es buszt siratják az Árpád utcai nyugdíjasok

Csalódottan sétálnak végig az Árpád utcán a környék idős lakói. Tavaly június 16-án ugyanis megszüntették a környéken közlekedő buszjáratot, a 27-est. Gyalog kell orvoshoz és boltba járniuk, alig bírják már a sétálgatást.

Farkas Eszter

Kiadós sétát tehetnek, míg eljutnak az orvoshoz, a boltba vagy a postára a Csónakázó tó környékén élő idősek. Tavaly június 16-án ugyanis módosították a buszmenetrendet. Többek között megszüntették a 27-es számú buszt. Az Árpád utca és környékén sok idős, egyedülálló ember él, akik a járat hiányában kénytelenek kiadós sétát tenni, míg elérnek a legközelebbi buszmegállóig.
  
- Nyár óta el kell sétálnunk az Árkádia üzletközpontig, vagy a Bartók Béla körútig, hogy buszra szállhassunk, s elmenjünk a háziorvoshoz vagy a postára - panaszolta a 76 éves Török Ferencné.

A környéken lakók körzetileg a Kiskar utcai rendelőhöz tartoznak. Ez több kilométeres távolságot jelent, mivel a legközelebbi buszmegállóig is közepes tempójú sétával negyed óra alatt ér el az ember. De nem csak a háziorvos megközelítése probléma az itt élő időseknek. A környéken a Gagarin utcában, illetve az Árkádia bevásárlóközpontnál van legközelebb élelmiszerbolt. 
  
- A férjem kilencven éves, nagyon beteg, és sajnos ő már nem tud kimozdulni otthonról. A bevásárlást én intézem. A probléma csupán az: ha gyalog el is megyek a kilométerekre lévő boltba, visszafelé megszakadok, míg hazaérek az élelmiszerekkel - mesélte Schaffer Istvánné könnyeit törölgetve.
  
- Nyugdíjasok vagyunk, sokan betegek közülünk. Sajnos ilyen sokat nem tudunk gyalogolni, annyi nyugdíjat meg nem kapunk, hogy taxit hívjunk, ha valamit el akarunk intézni - fűzte hozzá egy másik lakó.
 
A környéken élők már többször próbáltak segítséget kérni az önkormányzattól, hogy a problémát orvosolják.
  
- Kétszer is jártunk az önkormányzaton, ősszel a polgármester úr fogadóóráján is voltunk. Ám hiába - tette hozzá egy másik lakó.

Először a Vasi Volán Zrt forgalmi-üzletág igazgató helyettesét kerestük fel a problémával.
  
- Szakmai javaslatot tettünk le az önkormányzat elé, melyet négy fórumon keresztül tárgyaltak. Azért indokoltuk a járat a megszüntetését, mert nagyon minimális volt az utasforgalom, buszonként öt-tíz fő utazott. Reális bevétellel nem járt a vonal, mivel nagyrészt 65 év feletti utasok közlekednek ezzel a járattal, viszont kilométerenként komoly költségvonzatai voltak egy-egy busznak. Részünkről nincs akadálya, hogy ismételten buszok közlekedjenek erre, de ennek költségei a megrendelőt terhelik - nyilatkozta  Derdák Miklós.

Horváth Zsolt, a körzet képviselője is hallott a problémáról.
 
- Kevés utas vette igénybe ezt a járatot. Kis kapacitású busza nincs a volánnak. Olyan jármű parkot kellene kialakítani, amely lehetővé teszi az ilyen problémák orvoslását - magyarázta el Horváth Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!