Ez pont nekivaló? Árpa Attila médiacápát játszik a Czukor Show-ban

Árpa Attila kereskedelmitévé-főnököt játszik Dömötör Tamás Czukor Show című filmjében. Néma szembesülése azzal a ténnyel, hogy üzletet hoz a tragédia, a film egyik (ha nem a) legerősebb jelenete.

Ölbei Lívia

Árpa Attila bulvárhős, igazi magyar médiacápa, sőt: színész, producer, gyártásvezető, forgatókönyvíró, egy budapesti amerikaifoci-csapat boldog tulajdonosa  stb., stb., stb. A filmszemlén, a Czukor Show premierje előtt váltottunk szót. Rokonszenves izgalommal érkezett a vetítésre. Nem csoda: ő játssza Dömötör Tamás új filmjében a merész terveket dédelgető kereskedelmi tévécsatorna főnökét.

- Miért vállalta el ezt a szerepet?

- Nagyon nagy lehetőséget adott nekem színészileg mert azért valljuk be: amit eddig színészként letettem az asztalra, az nem volt olyan borzasztóan meggyőző.

- Emlékszem például egy motoros fiatalemberre a korszerűsített Hyppolitból...

- A karakterszínészetet nem próbáltam még soha nem is volt lehetőségem kipróbálni. De valamiért az a tüske megmaradt bennem, hogy a színészi képességeimet, hát... csapnivalónak tartják sokan. Hátha most a Czukor Show-val be tudom bizonyítani, hogy nincs igazuk. Másrészt azért jött nagyon jól ez a szerep, mert általa el tudom játszani azt a képet, amely az évek során kialakult rólam.

- Azért ön is hozzátette a magáét annak a bizonyos képnek a kialakításához, nem?

- Persze, nem tagadom: nekem is részem van benne. Mégis az a legszebb ebben a mai napban, hogy olyan film kerül vászonra, amelyben egy olyan figurát játszom, akiről sokan azt hiszik, hogy tulajdonképpen én magam vagyok. Most nyíltan megkapják; nesze nektek!

- Árpa és Árpád milyen finom kis áthallás. Az volt az érzésem, hogy Döme behúzta önt a csőbe: azzal, hogy a filmben a médiacápát játssza, saját, valós tevékenységét vagyis önmagát is ironizálja. 

- Akkor lenne igaz, hogy Döme behúzott a csőbe, ha tényleg magamat játszanám. De hát nem magamat játszom. Hanem azt a karaktert, amilyennek a távolból - anélkül hogy ismernének - látszom. Árpád nem más, mint a Dömötör Tamás által megálmodott karakter, akit a Czukor Show-ban megpróbáltam a lehető legpontosabban ábrázolni.

- Nem lehet, hogy a való világban is játszik? Hatásosan eljátssza mondjuk a médiacápát, közben meg nevet ezen az egész kócerájon.

- Nem lenne elegáns kijelenteni, hogy így van: az nagyon nagyképűnek hangzana. De egyébként igen; van ebben valami. (Nevet.)

- Most mire készül?

- Először is picit reménykedem abban, hogy a Czukor Show után néhány rendező vagy producer felfigyel rám, és más felkérések is érkeznek. Ezzel sok embernek szívességet tennének, mert egyrészt nem a megszokott három pasit kellene nézni minden egyes magyar filmben, másrészt pedig: szeretem. Filmforgatáson - teljesen mindegy, hogy milyen funkcióban - egyszerűen imádok ott lenni. Ha ráadásul még szereplő; sőt, főszereplő lehetek az a világon a legjobb dolog nekem. Már csak azért is, mert tanulhatok, minden egyes percben.

- A Czukor Show forgatásán mit tanult?

- Bár Döme nagyon pontosan tudja, hogy mit szeretne és nagyon gyors sokszor már a legelső felvétel rendben volt, mégis előfordult, hogy egy jelenetet negyvenszer fel kellett venni. Akár két mondatot: újra meg újra. Tanulságos volt figyelemmel kísérni a rendező és az operatőr viszonyát. Előfordult, hogy Döme valamire rábólintott de Máté azt mondta: nem. (Tóth Widamon Máté;) Az új változat viszont Dömének nem tetszett. És így tovább: addig, amíg mindketten jónak nem találták. Érdekes volt látni, hogy egy aránylag kis stábbal létrehozott, kis költségvetésű filmben milyen nevezzük úgy forráspontok keletkeznek, amilyeneket én korábban nem ismertem. És főleg: olyan színészek mellett, mint Anger Zsolt és a többiek, mindig tanul az ember.

A Czukor Show iránt kiemelkedően magas volt a közönség-érdeklődés a filmszemlén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!