Ki látott már ilyet! Disznóvágás a betonrengetegben

Hangos nótaszó és öleti káposzta illata csábította szombaton Körmenden a Molnár Lajos utcai panelházakhoz érkezőket. Az ott élők ugyanis összefogtak, s úgy döntöttek felelevenítik a disznóvágás hagyományait.

Bajdó Bettina

Kolozár György, aki nemrég egy helyi főzőversenyen elnyerte a Batthyány kastély kuktája címet nemrég úgy döntött, hogy közös programot szervez a lakótelepen élőknek, s disznóvágásra invitálta a szomszédságot.


- Végigjártam a 33 lakást, s 28 család csatlakozott a programhoz - mesélte szombaton a nagy munka közepette György. - Már tegnap nekiálltunk az előkészítő  munkálatoknak, hagymát pucoltunk, s nem kellett noszogatni senkit, hanem a lakók szinte veszekedtek, hogy csinálhassanak valamit. Ma reggel pedig hajnalban keltünk, s mentünk ki Molnaszecsődre, hogy ott vágjuk le a disznót. Mire visszaértünk Körmendre, a lakók már lent vártak minket a garázsok előtt, s elrendezték a feldolgozáshoz a terepet. Azóta folyamatosan dolgozunk, s természetesen ízlelgetjük a finom falatok. A májat már megettünk, most a káposztára várunk, az lesz majd az ebédünk. Közben készülnek a hurkák, s hamarosan a húst is megsütjük. A munkából mindenki kiveszi a részét, sőt az asszonyok süteménnyel és pogácsával is kedveskednek nekünk.


Kolozár György hozzátette, hogy szeretnék, ha a lakótelepi disznóvágás hagyománnyá válna, mivel a mai világban az embereknek jóformán csak köszönni van idejük a másiknak. Egy ilyen közös program alkalmával viszont összekovácsolódik a szomszédság. Nem utolsó sorban pedig a gyerekek is megismerkednek a falusi hagyományokkal.

- Nemcsak munka jut a mai napra, hiszen közösen fogyasztjuk el a finom falatokat - folytatta a kastély kuktája. - Estére asztalfoglalásunk van egy étterembe 45 főre, ott fogjuk megenni, amit közösen készítettünk. Mindenki hoz magával valami otthoni finomságot is, s biztos vagyok benne, hogy hajnalig beszélgetünk és nevetünk majd a közös lakótelepi élményeinken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!