Körmendi kórház-ügy: megnyugodni látszanak a kedélyek

Megnyugodni látszanak a kedélyek a kórházi demonstráció után. Vitás kérdések persze még akadnak, erről és dr. Németh Attiláról, a 27 év után távozó vezetőről is kérdeztük az igazgazót és a város polgármesterét.

Kozma Gábor

Bárány Győző, a kórház igazgatója azzal fogad, hogy a működéshez szükséges valamennyi hatósági engedéllyel rendelkeznek, így a járó- és fekvőbeteg-ellátás, az intézeti gyógyszertár működés, laborműködést biztosító engedélyekkel  is.
 
- Jó hír az is, hogy az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete február 6-tól megszüntette a sürgősségi betegellátás korlátozását, így  erre is van egedélyünk. A dolgozók munkaszerződése érvényes, a vállalkozó orvosok új  közreműködői szerződést írtak alá. Köszönetet illeti a lakosságot, az önkormányzatot a támogatásért. Ugyanakkor sajnálom dr. Németh Attila eddigi igazgató távozását, hiszen szaktudására szüksége lett volna a kórháznak - mondta dr. Bárány Győző. 
 
Bebes István  polgármester azt közölte, hogy továbbra is mátrix kórházi struktúrában történik az egészségügyi közszolgáltatási feladat ellátása.

- A működés biztosított, a betegellátás zavartalan. A térségben élő mintegy 55 ezer ember egészségügyi ellátása mindig súlyponti kérdés volt a város számára, most is az. A magánbefektetővel folytatott tárgyalások során vált világossá, hogy ketté kell választanunk a működés folyamatosságának biztosítását és a szerződések szerint történő elszámolás kérdéskörét. Előbbi következménye lett az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft megalapítása, míg utóbbiban tovább tartanak az egyeztetések. A korábbi szerződésekből fakadó jogos követeléseket rendezni kívánja az önkormányzat, de olyan forintot nem hajlandó közpénzből kifizetni, amely kétséges követelésekből, szerződésekből eredhetnek - hallottuk.
 
A Medisyst Kft., a működtetést január 31-ig ellátó társaság nem kívánt tovább ténykedni. Kern József tulajdonos kijelentette, hogy a szerződés szerint járó 125 millió forintot kérik, ennyi ugyanis az eszközök amortizáció utáni könyv szerinti értéke. 

Dr. Németh Attila volt igazgató levele - Köszönöm, Körmend!

27 év után távozom a körmendi kórházból. Köszönöm a betegek évtizedeken keresztül belém vetett bizalmát. Igyekeztem legjobb tudásom szerint Körmend és környéke lakóit gyógyítani.

A hosszú évek alatt több ezer hasi és balesetsebészeti műtétet végeztem. Köszönöm az összes munkatársamnak: azoknak, akiktől az első öltéseket megtanultam, és azoknak is, akiket én taníthattam valamire. Köszönöm az összes dolgozónak, hogy sok nehézség közepette is mindvégig a betegek érdekét tartották legfontosabbnak, és önzetlenül támogatták a munkám. 
 
Mélyen meghat a sok pozitív visszajelzés, melyeket volt betegeimtől kapok. Szeretettel gondolok azokra a családokra, akiknél generációkat operálhattam meg. Megtiszteltetés volt számomra, hogy önkéntes sportorvosként a körmendi kosárlabdázókat gyógyíthattam.

Kórházvezetőként a rám bízott intézményt megpróbáltam az adott pénzügyi feltételek között a lehető legjobb színvonalon üzemeltetni. Köszönöm, hogy ez idő alatt a betegek szavazatainak köszönhetően kórházunk mindig az elsők között szerepelt Év Kórháza versenyben.

Nem önszántamból távozom, ezért volt betegeimtől ezúton kérek elnézést. Köszönöm az egészségi állapotomról érdeklődő sok telefonhívást: ambícióim töretlenek, erőm változatlan. A híreket, melyek a távozási szándékomról elterjedtek, kifejezetten cáfolom. Közvetlen munkatársaimnak igyekeztem átadni minden tudást, hogy nyugodt lelkiismerettel hagyjam itt az intézményt.

Kiváló munkatársaimnak ezúton kívánok további jó egészséget, szakmai sikereket! Köszönöm Körmendnek ezt a 27 évet.

Annak idején szombathelyiként érkeztem. Most körmendiként távozom.

Dr. Németh Attila

Vezető főorvos, sebész-balesetsebész, szakorvos

Kórház-krónika

Lényeges, hogy a hatóság visszavonta a betegutalási rendet szabályozó határozatát. Ettől az időponttól kezdve a körmendi, szentgotthárdi, őriszentpéteri, vasvári kistérségek településeinek sürgősséggel intézetbe beutalt és mentőszállítást igénylő eseteit is a körmendi kórház láthatja el.

Az érintett felek között abban nem volt vita, hogy ki vigye tovább az intézményt. Kern úrék már korábban jelezték: mint befektetőnek, nem éri meg nekik a működtetés. Eltértek az álláspontok abban, hogy mit fizessen ki az újratöltő, vagyis az önkormányzat.

Tény, hogy a volt üzemeltető engedett a huszonegyből, mintegy felezte eredeti követelését. Ám ezügyben még hosszú tárgyalásokra számíthatnak az érintettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!