Megmarad a horvátzsidányi nemzetiségi tagiskola

A horvátzsidányi nemzetiségi tagiskola megmarad, az érintett települések finanszírozzák fenntartását. Nagy érdeklődés mellett így döntött Kőszegen a kistérségi ülés.

Némethy Mária

A lavina tavaly novemberben indult el.

Akkor a kőszegi képviselők döntést hoztak arról, hogy 2010. január 1-től nem tudják finanszírozni 7 millió forinttal a kistérség által fenntartott Bersek iskola horvátzsidányi tagiskoláját. Azt szorgalmazták, hogy a tagiskola - amelyben alsó tagozatban horvát és német nemzetiségi oktatás folyik - teljes finanszírozását vállalják át az érintett, gyermeküket odajárató községek: Horvátzsidány, Kiszsidány, Ólmod és Peresznye.

Erre a mikrotérség - azaz az érintett községek önkormányzatai - kétféle határozatot hoztak. Horvátzsidány, Ólmod és Kiszsidány képviselői 2010. szeptember 1-től vállalták a tagiskola finanszírozását, Peresznyéé viszont úgy döntött, hogy a társulás által fenntartott oktatási és nevelési intézmények (horvátzsidányi tagiskola és peresznyei tagóvoda) finanszírozását teljes mértékben az ellátotti létszám arányában viselik 2010. január 1-től.   

Kőszeg képviselői januárban minderre úgy reagáltak, hogy a város indítsa el a horvátzsidányi tagiskola felszámolását. Ezt egy oktatási szakértő felkérésével meg is tették.

Itt tartott az ügy, amelyről február elején riportot közöltünk.   

Ennek nem várt következménye volt: mivel Bánó Zoltán,a német nemzetiségű Kiszsidány polgármestere a  lapunkból értesült a kőszegiek megszüntetési eljárásának elindításáról, február 1-jével lemondott a kistérség oktatási bizottsági elnöki funkciójáról.

Peresznye polgármestere, Orbán Gyula pedig arról nyilatkozott: szabad iskolaválasztás van, falujából a szülők többsége a kőszegi Árpádházi katolikus iskolába iratta gyermekét.  

Ezek után jöttek össze kedden Kőszegen a Jurisics-vár lovagtermében együttes ülésre a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társuláshoz tartozó önkormányzatok képviselő-testületei. Módosították a társulási megállapodást.

Eszerint március 1-től Horvátzsidány, Kiszsidány és Ólmod finanszírozza a horvátzsidányi tagiskola fenntartását.

A szavazás érdekessége volt, hogy mindennek a kezdeményezői, a kőszegi képviselők csak második nekifutásra szavazták meg minősített többséggel a módosítást. 

Az első körben Rába László, Racker Béla és Táncsics András tartózkodott, a másodikban Racker képviselő már igennel szavazott.
 
Örülnek a nemzetiségi kis falvak

- Örülünk, hogy megmarad az iskolánk - reagáltak egybehangzóan az érintett önkormányzatok polgármesterei. Elsőként Horvátzsidányé, Krizmanich István, aki most is hangsúlyozta: nagyon jó kis iskola az övék.   
 
- Sajnáljuk, hogy a peresznyeiek nem ide járatják a gyerekeiket, pedig Ólmoddal együtt felajánlottuk, hogy a falubuszunkkal felváltva szállítjuk az iskolába, majd haza onnan is a diákokat - hallom Bánó Zoltántól, Kiszsidány polgármesterétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!