Meleg helyzetek: mire jó az étkezési jegy?

Bizony, meleg helyzeteket produkálhat a melegétkezési utalvány. Annak ellenére is, hogy úgy tűnik: a régi szabályok maradnak érvényben, és ezentúl is vásárolhatunk hideg élelmiszert meleg utalvánnyal. Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy a szülők fizethetik-e gyerekeik iskolai étkezését utalvánnyal, mint ahogy az is kérdéses, hogy torkos csütörtökön elfogadják-e az éttermek az étkezési jegyet.

Fincza Zsuzsa

Mint arról csütörtöki számunkban beszámoltunk, több kérdés is felvetődött a melegétkezési utalványokkal kapcsolatban. Akkor még úgy lehetett tudni, hogy egy január végi APEH közlemény értelmében ezentúl nem lehet hideg élelmiszer vásárlásához használni a melegétel utalványokat. Azóta  bár az ezzel kapcsolatos hivatalos közlemény még nem jelent meg  változott a helyzet, és állítólag az idén is a régi szabályok szerint lehet felhasználni az utalványokat.

Időközben azonban más kérdések is felvetődtek a melegétel utalványokkal kapcsolatban. A szülők például jelezték az iskoláknak: szeretnék gyermekeik étkeztetésének költségeit utalvánnyal kiegyenlíteni. Ennek feltehetően az lehet az oka, hogy a hideg étkezési jegyeket sújtó 97,87 százalékos adóteher miatt a legtöbb munkáltató melegétel utalványt ad a dolgozóinak, a szülők pedig szeretnék ésszerűen felhasználni azt.

Kőváriné Fekete Marietta, a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola igazgatónője is jelezte a szülők kérését a fenntartó önkormányzatnak, a hivatal oktatási, ifjúsági és sportosztálya pedig a Pénzügyminisztériumtól kért állásfoglalást. Az osztály gazdasági munkatársától, Krizmanichné Magyari Klárától megtudtuk: tegnapig még nem kaptak választ kérdéseikre.

De más szempontból is téma lett a melegétel utalvány. Csütörtöki cikkünkre reagálva egy vendéglátós jelezte: torkos csütörtökön nem lehet étkezési jeggyel fizetni az éttermekben. A vendéglős a Magyar Turizmus Zrt. szabályzatára hivatkozott. Tájékozódtunk a témában, de a Magyar Turizmus Zrt. ügyfélszolgálati munkatársa először nem is értette a kérdésünket. Már csak azért sem, mert a torkos csütörtökhöz csatlakozni szándékozó éttermek számára összeállított adatlapon  mint ahogy erről mi magunk is meggyőződtünk  is szerepel a kérdés: elfogad-e étkezési utalványt. 

Ha valaki étkezési jeggyel akar fizetni torkos csütörtökön, természetesen elfogadjuk az utalványt  mondta el érdeklődésünkre Lancsák Károly szombathelyi vendéglős. Azt azonban ő is elismerte, hogy ennek a megoldásnak nem nagyon örülnek. Ők ugyanis úgy kalkulálnak, hogy mivel torkos csütörtökön eleve féláron adják az ételeket és az italokat,  ha valaki étkezési jeggyel fizet, akkor az elfogadó  mivel nem kapja meg az utalvány teljes ellenértékét, mert a kibocsátó elszámoláskor 4-8 százalékot levon belőle  rosszul jár.  (Arról nem is beszélve, hogy az étkezési jegyeket leadó vendéglátós eleve csak hetek-hónapok múlva kapja meg a pénzt.) Vagyis: a vendéglősök szerint a torkos csütörtök így akár ráfizetéses is lehet...

Mészáros Gábor szombathelyi vendéglős azok táborába tartozik, akik azt mondják: nem fogadnak el vendégeiktől melegétel utalványt torkos csütörtökön. Annak ellenére nyilatkozott így, hogy az akcióban részt vevő éttermek listáját tartalmazó honlapon az ő üzleténél pénteken még igen válasz szerepelt az elfogad-e étkezési utalványt? kérdésnél. Korrigálni fogjuk, mondta, és ő is megerősítette: az egyre nehezebb helyzetben lévő,  a talponmaradásért küzdő vendéglátósok számára nem lenne kifizetődő, ha a féláron adott étel és ital mellett még az étkezési jegyet terhelő levonást is le kellene nyelniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!