Nyolc kisebb jégdugó a Gyöngyös szombathelyi szakaszán

A Gyöngyös szombathelyi szakaszán a hosszan tartó mínuszok miatt nyolc kisebb jégdugó alakult ki.

Varga Nóra

Olvasóink felfigyeltek fel arra, hogy a belvárosban több helyen is hízik a Gyöngyös patak jege. - A hetek óta tartó mínuszok miatt a Gyöngyös belvárosi szakaszán nyolc kisebb, Szombathely és Sárvár között  további tíz kisebb-nagyobb jégdugó alakult ki - mondta Pék Tibor, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szombathelyi szakaszmérnökségének a vezetője. 

A  gencsapáti osztóműnél valamivel kevesebb vizet engedünk a Gyöngyös patak medrébe, nehogy a jégtorlaszok miatt valahol kilépjen a medréből a víz.  A felmelegedés miatt viszont már nem erősödik a jegesedés.

Pék Tibor hangsúlyozta, a gátőrök és a szombathelyi szakaszmérnökség munkatársai folyamatosan ellenőrzik a patakot, s ha valami problémát észlelnek, rögtön beavatkoznak. A Perint patakkal semmi probléma nincs, a mély, széles mederben bőven elfér a víz. A szakaszmérnökség vezetője arra figyelmezteti az embereket, hogy a befagyott folyók, patakok jegére szigorúan tilos rálépni, mivel csupán néhány centiméteres a jég vastagsága, ezért könnyen beszakadhat.   

Tavaly január hetedikén a Gyöngyös patak Borostyánkő áruház melletti szakaszán kellett munkagépekkel feltörni az utóbbi tíz év legnagyobb belvárosi jégdugóját a víz zavartalan lefolyása érdekében. Nem volt kiöntésveszély, de akkor 40-50 centiméterrel megemelkedett a víszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!