Síelők figyelem! Lavinaveszély Ausztriában

Fokozott, az ötfokozatú skálán hármas besorolású a lavinaveszély az osztrák Alpok jelentős részén a www.lawine.at honlapon elérhető tájékoztatás szerint.

MTI

Fokozott a hógörgetegek képződésének veszélye Tirolban, Vorarlbergben, emellett Alsó-Ausztria és Stájerország nyugati, valamint Felső-Ausztria alpesi területein és Salzburg tartomány jelentős részén. A 3-as fokozatú figyelmeztetés külső behatás nélkül, vagy csekély külső behatásra meginduló lavinaomlást jelez. Karintiában mérsékelt, 2-es besorolású a veszély.

A lavinaveszélyről előzetesen utazás előtt az interneten vagy a lavinafigyelő szolgálatoknál telefonon is lehet tájékozódni - mondta az osztrák hegyimentő-szolgálat (ÖBRD) vezetője, Reinhold Dörflinger az MTI érdeklődésére. "Fontos, hogy a síelők betartsák a pályákon érvényes nemzetközi szabályokat. A kijelölt pályákról ne térjenek le, s ha mégis, akkor ne lavinaveszély idején" - figyelmeztetett. A biztonságos sportoláshoz nagyon fontos a sisak viselete is, különösen a gyerekek számára. Karintia tartományban kötelező a 15 év alatti gyerekeknek sisakot viselni a pályán. Ausztriában a síelők 80-85 százaléka hord már sisakot. "Nem érdemes kockáztatni. Élete csak egy van az embernek" - mondta a szakember.

Ahogy máshol is, a hegyi mentés költségei alól Ausztriában is csak az mentesül, akinek van kifejezetten arra érvényes biztosítása - mondta az MTI kérdésére. A társadalombiztosítás nem terjed ki erre a díjra. Egy átlagos mentés 2-3000 euróba kerül. Ha helikopterre van szükség, ennek a duplája is lehet az ára, de akár a 15 ezer eurót is elérheti. Ez az összeg nem fedezi az esetleges kórházi tartózkodás és hazaszállítás költségeit.

Csütörtökön négy lavina összesen öt halálos áldozatot követelt az alpesi országban. A hét eleje óta már kilencen haltak meg a lezúdult hótömegek alatt. A legújabb áldozat egy 40 éves ausztriai férfi, akit lavina temetett be a magyar síelők körében is kedvelt Ötscher-völgyben, Alsó-Ausztriában. A kiránduló még csütörtökön vált el a társaitól, hogy lerövidítse az utat. A férfinak a biztosított síterepen kívül veszett nyoma. 73 hegyi mentő, helikopterek és kutyás mentők kutattak utána, ennek ellenére holtan találtak rá pénteken.

Szerencsésen végződött egy csütörtöki lavinaomlás a tiroli Ötz-völgyben. Egy 39 éves nőt temetett be a hó, de a barátnője még időben kimentette, a két kezével ásva ki az eszméletét vesztett áldozatot. Ugyanaznap két osztrák hódeszkást a Salzburg melletti Werfenwengben sodort el a görgeteg. Amikor rájuk találtak, már csak mintegy 30 centiméter vastagságú hótakaró borította a testüket, ennek ellenére megfulladtak.

Egy német gyalogtúrázót a tiroli Zillertalban, a Sonntagsköpfl-csúcs közelében ért a halál. Egy 29 éves osztrák nő, aki szintén kirándult, a felső-ausztriai Kasbergben vesztette életét. Egy 22 éves német hódeszkást a vorarlbergi Kleinwalser-völgyben érte a szerencsétlenség. Még élve rátaláltak, de kórházba szállítása után meghalt.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!