Vasban is állít jelölteket a Civil Mozgalom

Ha kérdezik tőlem, miért csináljuk, mi a programunk, legszívesebben csak ennyit válaszolnék: vissza szeretnénk adni az emberek életkedvét - mondta Seres Mária nyíregyházi építész, a Civil Mozgalom elnöke, aki szerdán Szombathelyen a mozgalom vasi parlamenti képviselő-jelöltjeinek bemutatkozásán vett részt.

Simon Erzsébet

Seres Mária bevezetőként azt is elmondta: 2008 őszén magánszemélyként kezdeményezett népszavazást a parlamenti képviselők költségtérítéséről, s bár referendum nem született, a segítőiből kiépült egy csapat, amely a magját adta a néhány hónapja alakult Civil Mozgalom nevű szervezetnek. Indulnak az idei országgyűlési választáson, s valamennyi választókerületben állítottak jelöltet.

 - Az esélytelenek nyugalmával indultunk el, akiknek nem pénz, nem hatalom, nem kiváltság kell, hanem remény, jövőkép, bizalom és hit. Szilárd hit abban, hogy ennek az országnak van jövője, és benne nekünk is - fogalmazott az elnök asszony.

- Közéleti szerepvállalásunk legfontosabb üzenete, hogy az országban nemcsak bal- és jobboldal van, hanem létezik az az egyre jelentősebb tömeg, amely pártharcok helyett megegyezésre, tiszta közéletre vágyik. Ennek az országnak sikerekre és hősökre van szüksége. Csakis belőlük tud erőt meríteni. A gyávaság, a beletörődés, a sajnálkozás és a panaszkodás sehová sem vezet.  

Seres Mária szerint az igazi demokrácia egyik záloga az erős civil kontroll lehet. A politikából kiábrándult és passzív tömeget szeretnék megszólítani, s azoknak is üzennek, akiket a szélsőség riaszt. Arra vágynak, hogy a politikusok ne újabb ellenségképekkel gyengítsék a nemzetet, hanem párbeszédre és együttműködésre épülő parlamenti munka kezdődhessék a választásokat követően. 

Az ország valamennyi választókerületében állítottak jelöltet, s amint Seres Mária utalt rá, a jelöltjeik negyven százaléka nő. Úgy véli, a nők kezdik felismerni, hogy nemcsak a családban van szükség rájuk, hanem a széteső magyar társadalmat is nekik kell összefogni. A nők szolidáris érzékenységére, kompromisszumkészségére és gondoskodására is egyre inkább szükség van a többirányú válság közepette.

Seres Mária hozzátette: a mozgalmuk mindenféle állami támogatás nélkül kampányol, a  vasi csapat a szervezet egyik húzógárdája, s ha sikerül hét megyében listát állítaniuk, az garancia az országos listaállításra.

Vas megyében az 1-es választókerület (Szombathely) képviselő-jelöltje Óvári Árpád. A fiatalember egy kisvállakozás ügyvezetője; ő volt az, aki pert nyert a SZOVA Zrt. ellen parkolási ügyben.

A 2-es választókerületben (Szombathely) Kohuth Győző Viktor diszpécsert indítja a mozgalom. A szenpéterfai férfi egyik célja a nemzetiségi érdekek képviselete.

A 3-as számú (Kőszeg és környéke) választókerület jelöltje Szabó Erika népművelő-könyvtáros; nyugdíjazásáig a szombathelyi Okmányirodát vezette, jó ismerője a közigazgatási területnek, amin van mit javítani szerinte.

A 4-es választókerületben (Sárvár, Celldömölk  és környéke) Hajdú Ibolya művelődésszervező indul, s a közügyek intézése terén szeretne javulást elérni.

Az 5-ös választókerület (Körmend, az Őrség  és könyéke) jelöltje Varga László Viktor villamosenergia-ipari technikus, aki a bemutatkozáskor kiemelte: az Őrség lakosságmegtartó erejét kívánja növelni.

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!