Akadálypályához hasonlít a turistaút a Kőszegi-hegységben

A Kőszegi-hegységben kiránduló olvasóink jelezték, hogy a Hörmann forrás és az Írottkő közötti turistaösvény a kidőlt fák miatt akadálypályához hasonlít.

Takács Gábor

Hétvégén a régóta várt  tavaszi idő előcsalogatta a természetbe vágyókat. Turisták lepték el a Kőszegi-hegység erdeit, osztrák nyugdíjasok nordic walkingoztak a verőfényes napsütésben. Szórakozásukat beárnyékolta, hogy a Hörmann forrástól az Írottkőig tartó 2,3 kilométeres turistaösvényen több, mint 130 kidőlt fa akadályozta a kellemes sétát és a sportolást  - írja  Németh Béla.

Egy másik olvasóink is hasonló problémával kereste meg a szerkesztőségünket. Elmondta, hogy barátaival a Hörmann forrástól felsétált az Írottkőhöz, innen kirándulásukat a hegy ausztriai oldalán folytatta és ott azt tapasztalta, hogy a kijelölt út mellett apróra összevágva, elrendezve fekszenek a viharban megviselt fák.

A szombathelyi Erdészeti Igazgatósághoz  tartozik a Kőszegi Tájvédelmi Körzet 3000 hektáros területe. Az illetékeseknél próbáltunk érdeklődni, hogy mi lesz a megtépázott fák sorsa, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Így azt is csak sejtjük, hogy a március 15-ei vihar tarolta le a népszerű turistaösvény mellett az erdő nagy részét.  

Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy telefonon erre a kérdésre nem tudnak válaszolni, a helyszínen kell látniuk a kidőlt fákat. Így azt sem tudják, hogy magán vagy turistaútról van-e szó. Felajánlottuk, hogy a kapott fényképeket átküldjük - ezeken jól beazonosítható a turistaút - de a lehetőséggel nem kívántak élni. 

Egyébként az erdészet honlapján  a kirándulók figyelmébe ajánlják a Hörmann-forrás parkoló - Hörmann forrás - Írottkő - Asztal-kő - Hörmann-forrás parkoló körülbelül hat kilométer hosszú túraútvonalat, ennek az etapnak az első részén készültek Németh Béla felvételei...

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!