Dübörgő vonatok: Rezegnek az ablakok, csörömpölnek a poharak a lakásokban

Hihetetlen, de igaz: már tizenhat éve annak, hogy bejelentették Szombathelyen a Sas utcai lakói a környezetvédelmi hatóságnak, hogy a közeli vasútállomás zaja miatt elviselhetetlen az életük. Az erős rezgés miatt a környéken több házban is gyakran csörömpölnek a poharak és tányérok a szekrényben, rezonálnak az ablakok, az ajtók.

Angyal László

A keleti városrészben található Sas utca szürke aszfaltcsíkja közvetlenül a vasútállomás mellett fut észak felé. Az utca egyik oldalán családi házak sorakoznak, a másikon a hatvanas években emelt szürke betonkerítés szalad. Az utca elején még több méternyi a hely az út és a kerítés között, ám a Kötő utcai kereszteződéstől kezdve elfogy a védőtávolság, olyannyira, hogy a Sas utca 72-es számú ház sarka szinte rálóg az útra.

A ház tulajdonosa másfél évtizede kezdte szélmalomharcnak tűnő küzdelmét a vasúttársasággal. Azt mondja, hogy nemcsak övét és családjáét, de szomszédjainak életét is megkeseríti a mozdonyok, vasúti szerelvények mozgásával járó hangos morgás, zaj és rezgés. 

A férfi szerint türelmesek voltak, és hittek a vasúttársaságnak: a MÁV illetései azt ígérték, hogy a gőzmozdonyok kivonása után egycsapásra megszűnnek a gondok.

- Attól kezdve valóban nem terített be minket a füst és piszok, volt helyette nagy zaj a dieselmozdonyok miatt. A vasútvonal villamosítása előtt azzal hitegettek bennünket, hogy az majd megoldja a problémánkat. Nem így történt. Másfél évtizede levelezek a környezetvédelmi hatósággal, tavaly már saját készítésű  videofelvételeket is bemutattam, azokkal bizonyítottam, hogy milyen hanghatással jár, ha a háztól pár méterre lévő vágányon mozdonyok, szerelvények közlekednek - mondja az egyik lakó.

A férfi társaságában a szomszédokhoz is becsöngetünk. A lakók megerősítik, hogy az erős rezgés miatt  csörömpölnek a poharak, tányérok a szekrényben, rezonálnak az ablakok, az ajtók. Elismerik, hogy néhány hónapja  napközben traktorféle járművel is vontatnak a vasutasok, de este tíz után nagy a  morgás, vagyis akkor  dieselmozdonyokkal végzik a szerelvények mozgatását.

A  keleti városrész lakói számára lapunk által rendezett fórumon a  Máv illetékese elismerte: régi, megoldatlan ügy a Sas utcai lakók panasza. Az elmúlt években több utasítást is kiadtak annak érdekében, hogy csökkentsék a vasút  üzemi zaját, ám a megoldással még adós a vasúttársaság. 

Soós József, városrész önkormányzati képviselője úgy véli: elmozdulást jelenthet a holtpontról az a tény, hogy a  város szabályozási tervének módosításával megnyílt a lehetőség az útszelvénybe eső ház elbontására. A végső, megnyugtató megoldást azonban az új, az utca vasútállomás felőli oldalára felhúzott zajvédő fal jelentené. Mert ami most van, az egyenlő a semmivel: a nagy rezgés miatt sok helyen leestek betongerendák, s akad olyan rész is, ahol  több méter hosszúságban drótkerítéssel pótolták a hiányzó falat,  tette hozzá a városi képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!