Izraeli kémrepülők: kedden összeül a honvédelmi bizottság

Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli gépek ügye miatt. A fideszes kezdeményezésre összehívott tanácskozáson Szekeres Imre honvédelmi miniszter és az MSZP-s bizottsági tagok is részt vesznek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A parlamenti honlapon olvasható meghívó szerint a kedden délben kezdődő ülés első napirendi pontja lesz a "tájékoztató az izraeli légierő repülőgépeinek a Magyar Köztársaság légterében végrehajtott gyakorlatáról és annak engedélyezéséről".
 
Szekeres Imre mellett a meghívottak között vannak a Külügyminisztérium, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviselői.
 
Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője az MTI-nek hétfőn azt mondta, Szekeres Imre részt vesz az ülésen, és minden segítséget megad ahhoz, hogy a testület hatékony munkát tudjon végezni.
 
Ugyanakkor megjegyezte, jobb lett volna, ha ez egy együttes tanácskozás a külügyi bizottsággal. A honvédelmi miniszter ezért e bizottság elnökének és tagjainak is meg fogja küldeni a jelentését.
 
Bocskai István közölte azt is, biztosak benne, hogy a többi meghívott is kész részt venni a honvédelmi bizottság tanácskozásán.

Tóth Károly, a honvédelmi bizottság szocialista tagja az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta, hogy az MSZP-s testületi tagok elmennek a tanácskozásra. Szerinte is jobb lenne, ha együttes ülést tartana a külügyi és a honvédelmi bizottság és minden érintett minisztérium képviselője egyidejűleg lenne jelen a téma megtárgyalásán, hiszen - mint mondta - az ügynek külügyi, biztonsági és honvédelmi vonatkozásai is vannak.
 
Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke szombaton sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a honvédelmi bizottság fideszes tagjai kezdeményezték, kedden üljön össze a testület a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügye miatt. Itt lehetőséget adnának a kormány illetékeseinek, köztük a honvédelmi miniszternek, hogy magyarázatot adjanak a történtekre - közölte akkor, hozzátéve: a magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek ezek a repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, milyen okból tették mindezt, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció.

Kijelentette: a történtek miatt továbbra is úgy látják, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszternek le kellene mondania. A HM szóvivője szombaton erre reagálva azt nyilatkozta az MTI-nek: Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a külügyi bizottsággal közösen ülésezzen a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügyében. Szekeres Imre és a tárca üdvözölte a Fidesz javaslatát, és jelezték, minden segítséget megadnak ahhoz, hogy hatékony munkát végezhessen a bizottság. 
 
A Magyar Nemzet csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy múlt hét szerdán az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!