Kifosztottak egy szobát az Ady téri kollégiumban

Különböző műszaki cikkeknek, ruháknak kélt lábuk vasárnap késődélután a NymE SEK Pável Ágoston Kollégiumának Ady téri épületéből. Ez volt az első eset, hogy erőszakkal jutottak be enyveskezűek egy szobába.

Bonyhádi Zoltán

Hétfőn délelőtt az Újkoli (így hívják az Ady téri kollégiumot a NymE SEK hallgatói) folyosóján beszélgető fiatalok párbeszédére lettünk figyelmesek: -Komolyan? De mikor? -Valamikor tegnap. Mindent elvittek tőlük, pedig be is volt zárva a szoba. - Anélkül, hogy ismernénk őket, tudjuk, hogy miről beszélnek, hiszen mi is emiatt jöttünk: vasárnap este ismeretlenek betörtek egy harmadik emeleti szobába, és onnan komoly károkat okozva az ott lakókak, meglovasítottak szinte mindent, ami értékes és mozdítható.

-Ez az első ilyen eset a kollégium életében, hogy erőszakkal bejussanak egy szobába és onnan értékeket vigyenek el. - mondta Tóth Péter, a kollégium igazgatója. - A srácok megtették a szükséges biztonsági óvintézkedéseket, bezárták az ajtót. Egyikük, aki vasárnap késő délután hazajött, azt tapasztalta, hogy a szobájukat kirámolták. Az épületben van egy biztonsági szolgálat, ami a minimális előírás egy kollégium üzemeltetése esetén. - Ez itt egy fő portást jelent. - Értelemszerűen nem lehetett ott és nem tud ott lenni minden szobánál. Nagy valószínűséggel, aki ezt elkövette, nem a portaszolgálaton keresztül vitte ki a lopott holmikat - tette hozzá.

Ha hinni lehet a folyosói szóbeszédeknek, akkor bizony ez egy jól megtervezett betörés volt. Többen is jelezték, hogy - számukra - ismeretlenek bekopogtattak, benyitogattak a szobákba (hogy ezt miért nem jelentették előbb, nem tudni), ezzel talán "ellenőrizve", hogy szabad -e a terep. Idegenek egy kollégiumban? Hogy lehetséges ilyen? Ha valaki látogatóba érkezik a kollégiumba, a portán található biztonsági szolgálat előtt köteles igazolnia magát. Ott közölnie kell, hogy hova, kihez megy, valamint le kell adnia egy fényképes igazolványt, vagy legalább be kell mutatni, amiről az adatok felírhatók, így nyomon követhető, hogy ki volt bent az épületben. A biztonsági szolgálat annyit tud, hogy akkor, az adott pillanatban a kollégistákon kívül kik tartózkodhatnak az kollégium területén. Kimenetelkor természetesen a látogató visszakapja az igazolványát. Ha valaki jelentkezik, hogy ellopták valamijét, akkor a biztonsági szolgálat tudja, hogy kik voltak az épületben, ezt tudja jelenteni a rendőrségnek, tudja segíteni a nyomozók munkáját.

- Most annyit tudok mondani, hogy azoknak a nevét, akik bejöttek az épületbe és itt tartózkodtak a betörés idején, leadták a rendőrségre a személyes adatokkal együtt. - folytatta az igazgató. - A rendőrség vizsgálja és nyomoz az ügyben, hogy kik voltak, valóban köztük vannak -e az elkövetők... Nevezzük úgy, hogy van két különösen gyanúsnak minősülő egyén a biztonsági szolgálat szerint, ez ugye nem jelent még semmit, de őket remélhetőleg a rendőrség is kiemelten fogja majd vizsgálni.

Arra a kérdésre, hogy ez a két gyanús személy megegyezik -e azokkal, akik már a (szóbeszéd szerint) februárban telefont loptak ugyanitt (majd le is buktak), így válaszolt: - Én sem szeretem ezt az "azt hallottam a Bélától, hogy a Jenő mondta a Gézának, hogy" történeteket... Ilyen is elképzelhető, de ennek majd a rendőrség dolga utánajárni. Egyébként valóban, létezik egy ilyen verzió is, én is hallottam. Ha tényleg ők voltak, akkor ez egy jóval egyszerűbb ügy, akár hamar vége lehet, de a rendőrség is azt mondaná erre, hogy még korai bármit kijelenteni. A korábbi esetek egytől egyig úgy kezdődtek, hogy valaki nyitva hagyott egy ajtót. Azok az esetek egy kicsit kontrollálhatalanok. Itt egyértelműen másról van szó: az ajtó befeszítésével erőszakkal behatoltak, és rengeteg dolgot elvittek.

Tóth Péter kizártnak tartja, hogy személyi felelőse lenne az esetnek: - Felelőst akkor lehetne találni, ha a portás arra az adott időszakra nem rendelkezne adatokkal, hogy kik tartózkodtak akkor az épületben. Ezek az adatok viszont természetesen a rendelkezésünkre álltak, és a biztonsági szolgálat tovább is adta már a rendőrségnek. Megvannak azok a nevek, akiket ő látott és gyanúsnak tartott. A portaszolgálat a lehetőségekhez képest a maximumot tudta nyújtani.

Vasárnap este a kollégiumi bizottság tagjai végigjárták a szobákat (igazgatói engedéllyel) a lopott dolgokért kutatva. Mivel a portaszolgálat határozottan állította, hogy semmit nem vittek ki a bejáraton, ezért ilyenkor felmerül annak a gyanúja, hogy valaki valahol elrejtette, házon belül kell keresni az elkövetőt. Végignézték az összes lehetséges helyszínt a szobáktól a zuhanyzókon át mindenhol a lopott holmi után kutatva. Korábban már kerültek elő így dolgok...  - Most sajnos nem vezetett sikerre, pedig este még a kollégiumot is körbejártuk, hátha hagytak itt valamit. - mesélte Hidegh Emese, a kollégiumi bizottság tagja az "Újkoli" háztitkára. - Még a gólyatáborban, emlékszem, egy srác nyitva hagyta a szobája ajtaját éjszakára és éjjel amikor valamire felébredt, észrevette , hogy eltűnt a telefonja, pénztárcája és a fényképezőgépe. Ez az első éjjel volt, aznap költözött be. Ehhez hasonló sajnos történt már, de a mostani eset ettől függetlenül is rendkívülinek mondható, mert olyan, hogy felfeszítettek egy ajtót, még nem volt.

A két gyanús idegent egyébként aznap látták a Magyar utcai kollégium folyosóin is kopogtatni. - Ők nem kollégisták voltak, de ismernek egy srácot innen, hozzá jöttek, az ő nevét adták meg lent a portán, amikor bejöttek. Ez a kollégista most költözött egy új szobába, majd amikor felmentünk este az ominózus ellenőrzéskor, közölte, hogy nem is ismeri őket. Azokat, akik állítólag segítettek neki átkölzötni... Persze nála sem találtunk semmit. Ha viszont kiderül, hogy valakinek mégis köze van ehhez a betöréshez, vagy bármilyen lopáshoz, az ellen fegyelmi eljárás indul, ami szankciókkal is jár majd. - fejezte be határozottan Hidegh Emese.

Természetesen meglátogattuk a betörés elszenvedőit is, a három neve elhallgatását kérő egyetemista meglehetősen megtörten beszélt az eseményekről. Vidámságra persze semmi okuk...

-Amikor délután hazajöttem, láttam, hogy fel van feszítve az ajtó. Bejöttem a szobába és teljesen megdöbbentem: kipakolták a szobát. Szóltam a portán, és a rendőrséget is értesítettem. Kijöttek, de a helyszínelés nem tartott sokáig, kb negyed óra alatt végeztek és el is mentek. Azt, hogy mit vittek el a betörők, pontosan nem szeretném részletezni, de igaz a folyosói szóbeszéd, összesen több, mint kétszázezer forint értékben loptak műszaki cikkeket, ruhákat, mindent.

Bosszússáguk ellenére nem hibáztatnak senkit az esemény miatt. - Okolni könnyen lehetne mindenkit, de szerintem a betörőket leszámítva nincsen felelőse. A portát kikerülve az ablakon kidobálva könnyen el tudták vinni. A ruhákra is azért lehetett talán szükség, hogy abba csomagolva ne törjön össze, ha kidobják valahol. De hogy a zokni és az alsónadrág miért kellett nekik, nem tudjuk...

 - Az az elszomorító, hogy sokkal többet nem tudunk tenni, ha elmegyünk, magunkkal visszük a laptopot, és csak annyi ruhát hozunk magunkkkal, amennyi egy hétre kell. Azon kívül, hogy bezárjuk az ajtót, nem lehet tenni. Albérletre sajnos nem telik, mindenképp maradnunk kell. Viszont ha egyszer megcsinálták, megcsinálhatják máskor is, bárkivel, ezeket az ajtókat nem nehéz kifeszíteni. - tette hozzá társa bosszúsan. - Eléggé megrázott minket a dolog. Anyagilag is megcsapott bennünket, de lelkileg is. Hogy legyünk így nyugodtak, hogy hozzunk ide bármilyen értéket, amikor tudjuk, hogy bármikor betörhetnek?

Ugyanezt a kérdést tettük fel Tóth Péter igazgatónak is. - Már korábban tárgyaltunk a Csatár kft-vel (akik a biztonsági szolgálatot adják) egy árajánlatkérés ügyében, egy kamerarendszer illetve egy biztonsági kapu kiépítéséről, vagy akár egy portaátépítésről. Ami a minimális terv, hogy legalább egy kamera kerüljön a portákkal szembe, ez mindenképpen meg lesz valósítva. Bár ettől függetlenül, ha valaki lopni akar, azt sajnos egy kamera nem akadályozza meg. Teljes biztonságot szinte lehetetlen elérni. Ma Magyarországon bárhol védenek valamit, legyen az bank, bankautomata, vagy bármi más, ha akarnak, bemennek és bármit elvisznek. A kollégiumok eddig nem azok a területek voltak, ahova napi szinten betörtek. Hangsúlyozom, itt is ez volt az első eset, hogy erőszakos, betöréses lopás történt. Olyan eset volt már, hogy a hallgató elment és nem zárta be az ajtót, vagy a földszinten lévő szobában nyitva hagyta az ablakát, majd onnan eltűntek dolgai. Ezekben az esetekben a rendőrség is azt állapította meg, hogy a tulajdonos felelőssége, hogy miért hagyta nyitva az ajtót, ablakot, ezzel mintegy felkínálva a lehetőséget a tolvajoknak.

Megkérdeztük a rendőrséget is, dr. Horváth András, a felderítési osztály vezetője megerősítette a betöréses lopás tényét. Elmondta, hogy nyomozás folyik az ügyben, valamint azt, hogy vasárnap a helyszínen 76000 forint értékben jelentett kárt egy fő, arról azonban nem tudott információt adni, hogy a másik kettő, a szobában lakó egyetemistától loptak -e, és ha igen, milyen értékben. Információink szerint igen, jelentős, kétszázezer forint feletti kárt okozva. Ha ez valóban így van, az a nyomozás során ki fog derülni. Megtudtuk azt is, hogy a rendőrség birtokában van személyleírás a lehetséges elkövető(k)ről, azonban ennél több információt nem osztott meg velünk.

Ismerve a körülményeket, nem kell csodára számítani. Lehet kamerákat felszerelni, lehet emelni a biztonsági szolgálat létszámán, lopások mindig is lesznek, ha tetszik, ha nem. Egyedül a módszerek változnak, sajnos egyre pofátlanabbra... A Fő téri automatarablás-kísérlet óta meg már Szombathelyen sem kell semmin csodálkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!