Megkeseríti a lakótelepiek életét a kocsmazaj

A folytatásos regény - a Szombathely Váci úti lakótelepi szolgáltatóházban működő vendéglátóegységekből kiszűrődő lárma zavarja a közeli házakban lakókat - nemrégiben új fejezettel bővült. A régi kocsmát működtető új cégre nem vonatkoznak a korábbi hatósági előírások

Angyal László

Oroszvári Péter önkormányzati képviselő a múlt közgyűlésen ismét szóvá tette a Váci úti tömbházakban élők örök  problémáját: a szolgáltatóházban több vendéglátóegység működik, s a szórakozóhelyekről kiszűrődő zaj zavarja  a lakók nyugalmát.

A  képviselő egy új jelenségre is felhívta a figyelmet: ha egy vállalkozó új gazdasági társaságot alapít, ám közben  ugyanazt az üzletet működteti, akkor  tiszta lappal indulhat. Vagyis az új cégre nem vonatkoznak a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának korábbi, az egység működését korlátozó határozatai. 

A képviselő megemlítette azt is, hogy egykoron a szolgáltatóházban valóban elsősorban  szolgáltató kisiparosok dolgoztak, csakhogy az elmúlt évtizedben teljesen átalakultak a földszintes épületben működő egységek: a kis  boltok, üzletek, szolgáltatók helyett nagyobb alapterületű szórakozóhelyek jöttek létre.

A helyszínen, a Váci utcában mi is szembesültünk a szolgáltatóház átalakulásával. Egy bolt, két pékség, négy kocsma (melyből három működik) mellett mutatóban azért akad cipész, kozmetikus, ékszerész is, de például a lángosos a múlt hónapban zárt be. A  cukrászda pedig a jövő hónapban nyit ki, mivel a süti helyett inkább a fagyi az, ami megy ezen a környéken. 

A szolgáltatóházzal szemközti tömbház első emeletén vagyunk. Az itt lakók szerint a hamarosan megnyíló kerthelyiség zaja keseríti meg az életüket: esténként akaratlanul is fültanúi lesznek a vendégek beszélgetésének. 

A vendéglátóegységek üzemeltetői és a lakók közötti, régi konfliktusban a polgármesteri hivatal illetékes osztályán nem nagyon tudnak igazságot tenni. Mint megtudtuk, a tavaly októbertől érvényes, az új vállalkozásokra vonatkozó szabályok szerint például csupán bejelentési kötelezettsége van egy új cégnek, amely  vendéglátóegységet működtet. Ezt követően, 22 munkanap alatt kell a szükséges hatósági engedélyeket beszereznie, a nyitva tartást is  úgy kell meghatároznia, hogy azzal nem zavarhatja a környéken élő lakók nyugalmát.

A szolgáltatóházban  három kocsma működik. A Mini presszó tízkor bezárt, az éjjel-nappali tulajdosa szerint éjfél és hajnal között csak néhány vendég lézeng. A harmadik egység vezetője ígéri: mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb  gondot okozzanak a lakóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!