Százhúsz éves a szombathelyi szakközépiskola

A szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. Szerdán emlékeztek meg e jeles alkalomról.

Varga Nóra

A sportház szerdán délelőtt megtelt a Horváth Boldizsár szakközépiskola jelenlegi és egykori pedagógusaival és diákjaival. Az intézmény 120. születésnapját ünnepelték. Elsőként dr. Czeglédy Csaba, Szombathely alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd az iskola igazgatója Stanglné Pintér Mária emlékezett meg az intézmény történetének fontosabb állomásairól. 1890-ben alapították az iskolát, amely öt évvel később felsőkereskedelmi iskola lett. 

Az 1900-as évek elején épült fel a Zrínyi utcában a mai iskolaépület, amelyet a következő évtizedekben folyamatosan bővítettek. 1953-ban megnyílt az intézmény a lányok előtt is. 2004-ben vette fel az iskola a Horváth Boldizsár nevet.
Az ünnepi beszédeket követően dr. Pálffy Dezső, az iskola egykori diákja Horváth Boldizsárt ábrázoló festményt adományozott az intézménynek.

1948-ban avatták fel a szakközépiskola régi zászlaját, akkor Sütő Ignácné volt a zászlóanya, akinek a fia, dr. Sütő Kálmán, az iskola egykori tanulója az intézmény fennállásának a 100. évfordulóján kötött szalagot az új zászlóra. A hagyományt folytatták, ismét az öregdiák dr. Sütő Kálmán kötötte fel az emlékezés szalagját a lobogóra.

A szakközépiskola igazgatónője dr. Pálffy Dezsőnek és dr. Sütő Kálmánnak Horváth Boldizsár plakettet adott át. A jubileumi műsor hivatalos részét követően az egybegyűltek Az álmok iskolája című darabot nézhették meg, a közgázos diákok az elmúlt 120 évből néhány kiragadott pillanatot mutattak be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!