Bírálják a nemesmedvesi telekbizniszt

Érdekes ügylet borzolja a kedélyeket Nemesmedvesen. A polgármester ingyatlanvásárását bírálja a Pest megyéből beköltöző pár.

Angyal László

A Pest megyéből ideköltöző pár a polgármester ingatlanvásárlását bírálja Nemesmedvesen. A második világhábáború után híressé vált faluban - ez a község szabadult fel utoljára a náci elnyomás alól - kevesen élnek: a  községnek 22 állandó lakosa van. 

A kis számok törvénye különös dolgokat produkál. Egy éve, április 4. előtt jártunk a zsákfaluban. Akkor így írtunk: "Aki netán kedvet kapott volna, és rohanna ide házat, telket venni, ne tegye. Mesics Ferencet hetente keresik, de a polgármester se eladó házat, se telket nem tud ajánlani senkinek."
 
Megkereste szerkesztőségünket Hidasi József, aki feleségével tavasztól őszig Nemesmedvesen lakik, és egy érdekes adásvételi ügyletre hívta fel figyelmünket. A falu első házában, a volt határőr- laktanyával szemközti faházban - ami áfészbolt volt egykoriban - beszélgettünk Hidasiékkal.

A Pest megyei házaspár 2001-ben vett két telket a faluban, építkezni is akartak, de belátták: 250 kilométeres távolságból ez lehetetlen feladat. Arról meséltek, hogy a Nemesmedvesre érkezők tőlük is sokszor megkérdezik, van-e itt eladó ingatlan?

Hidasiék így folytatták:
 
- Sokan, köztük mi is szeretnénk telket venni. A visszatérő kérdésünkre évek óta a fenti választ kapjuk, ezért ért meglepetésként az információ: eladott három telket az önkormányzat. Tíz nappal a riport megjelenése után képviselő-testületi ülés volt a faluban. A jegyzőkönyv szerint a testület szavazott három önkormányzati ingatlan eladásáról. A 633, a 34 és a 65 helyrajzi számú telkeket, összesen több mint kéthektárnyi területet adtak el, négyzetméterenkénti százforintos áron. Nyomott áron, hiszen mi 200, illetve 400 forintért vettünk ingatlanokat a faluban. Megjegyezném, hogy ott ugyan most erdő van, de az érvényes rendezési terv szerint a három telek lakáscélra fenntartott területe a falunak. Egyszóval jó befektetésnek tűnik a vevő számára az ügylet.
 
A jegyzőkönyvekből Hidasiék számára az is kiderült, ki volt az a jól informált vevő, akinek sikerült meggyőzni a képviselőket a telekbizniszről: Mesics Ferenc, a falu polgármestere, aki tíz nappal azelőtt nem tudott telket ajánlani senkinek.
 
Mivel ottjártunkkor, hétfőn délután éppen testületi ülést tartottak Nemesmedvesen, felkerestük a tájházban ülésező képviselőket, akik a polgármesterrel együtt hárman voltak. (Egy képviselő korábban lemondott, az államigazgatási hivatal véleményét kikérve nem választottak helyébe újat, mert így is határozatképes a testület.)

Mesics Ferenc szerint minden család képviselve van a testületben, így demokratikusan döntenek a falu összes ügyében. Így jártak el akkor is, amikor a három általa megvásárolt ingatlanhoz (is) vezető utat - ami szerepel a rendezési tervben is - 12 méternyire megszélesítették. Az onnan kitermelt fát pedig szétosztották a falu lakói között: négy- ölnyit kapott minden olyan helyi család, amely megfizeti a kommunális adót. 

A HELYBELIEK ÉS AZ IDEKÖLTÖZŐK - Munkatársunk jegyzete

A kis számok törvénye miatt  Nemesmedvesen nyilvánvaló az összeférhetetlenség  önkormányzati ügyekben. Tíz   éve is így volt ez.  Ám konfliktus csak mostanában, a határ eltűnése miatt  alakult ki emiatt. Egyre inkább keresett hely a falu, és egyszer megugranak az ingatlanok árai. Aki telket most vesz, lehet, hogy egyszer gazdag lesz. Ezt ismerte  fel a betelepülő pár, és ők azok, akik szorgalmazzák a zsákfalu megnyitását Ausztria felé. 

Itt érdekes lesz az őszi helyhatósági választás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!