Nikola Lazics: Horváth Zoli tragédiája után az egész csapat padlóra került

Rendkívül nehéz, keserű szezont hagy maga mögött a Falco KC. Éppen ezért talán kijelenthető, hogy az alapszakaszban elért hatodik pozíció kiváló eredmény. Nikola Lazicsot, a kosárcsapat trénerét kértük összegzésre.

Tóth Gábor

A Falco-Szova KC Szombathely A-csoportos kosárcsapata Déri Csaba irtányításával kezdte a 20092010-es alapszakaszt. Ám nyolc meccs után (4 győzelem4 vereség), novemberben edzőt váltott a klub, érkezett Nikola Lazics. A magyarul remekül beszélő, energikus szerb tréner igyekezett a saját képére formálni csapatát. Decemberben előbb a próbaidőn lévő Marcell Jones játékát köszönte meg, majd néhány nap múlva a Falco-mezt 12 meccsen viselő Donovan Morrist is elküldte. Aztán bekövetkezett egy váratlan tragédia: december 28-án autóbalesetben meghalt Horváth Zoltán. A válogatott center pályafutása legjobb idényét futotta, és emberileg is fontos tagja volt a csapatnak. Halálával óriási veszteség érte a Falcót. A tragédián túl kellett lépni, az új év már új feladatokat hozott, két új játékost, Winsome Fraziert és Emmanule Diest kellett beépíteni a csapatba. Tegyük hozzá: sérülés miatt Feigl Imre szinte az egész szezont kihagyta, Szanati Mátyás az alapszakasz hajrájára dőlt ki, Borszéki Csaba pedig egész tavasszal az Achilles-inával bajlódott. A felsorolt problémák tükrében nem rossz eredmény az alapszakaszban elért hatodik hely (15 győzelem, 11 vereség).

- Jones és Morris nem rossz játékosok, de egyikük sem volt nyerő ember, márpedig egy edző ezt várja el a légióstól - fogalmazott Nikola Lazics, a Falco KC trénere. - Olyan kosarasra volt szükségem, aki új energiát ad a csapatnak, ezért szerződtettük Fraziert, aki azóta már számtalanszor bizonyította, hogy jó üzletet csináltunk vele. Zoli tragédiája után az egész csapat padlóra került, nem volt könnyű talpra állni. Szörnyű ezt kimondani, de igaz: az élet megy tovább. Dolgoztunk tovább mi is. Itt jegyzem meg, hogy a nehéz időszakban sok segítséget kaptunk a szurkolóktól, a vezetőktől, a klubhoz közel álló személyektől. Nekik köszönetet kell mondanom. Aztán érkezett Dies, aki nagyon rossz fizikai állapotban volt. Mára azonban sokat fejlődött, hasznos tagja lett a keretnek. Decemberben még nem sokan hittek abban, hogy a csapat bekerül a nyolc közé. Aztán szűk három hónap alatt, fordulókkal az alapszakasz vége előtt bebiztosítottuk magunkat a hatodik helyen. Ez szerintem nem rossz eredmény, elégedett vagyok. Ám főként annak örülök, hogy látszik a csapaton a közösen elvégzett munka. A Falcónak ma már van egy sajátos stílusa: jó az erőnlétünk, keményen védekezünk, agresszívan és gyorsan kosárlabdázunk. Leszámítva a Paks elleni hazai vereséget, minden meccsen jól harcoltunk, mindenki ellen volt esélyünk, és képesek voltunk bravúrokra is.

- Viszont a kosárlabda egy reális sportág, az esélyeket tehát reálisan kell szemlélni. A négy között záró csapatok szerintem mind jobbak nálunk, bővebb, erősebb keretből, stabilabb költségvetésből gazdálkodnak és ne feledjük a pályaelőnyüket. Ennek ellenére küzdeni, harcolni fogunk a folytatásban is a minél jobb eredményért. Nekem mindegy, hogy kit sodor elénk a sors a rájátszásban, mindenki ellen a továbbjutásért lépünk majd pályára - zárta szavait Nikola Lazics.

Borszéki Csaba már február eleje óta az Achilles-inával bajlódik.

- Be van gyulladva a bal lábamon az Achillesem, pihentetnem kellett volna, ám az elmúlt hetekben szükség volt rám, így próbáltam edzeni, játszani - tudtuk meg a 30 éves kosarastól.- A héten azonban végre pihenhetek, illetve kezelésekre járok, nem veszek részt a tréningeken. Ám a kupadöntőn, illetve a rájátszásban akkor is a csapat rendelkezésére állok majd, ha nem jön rendbe teljesen a lábam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!