Vulkánkitörés: teljesen feloldották a légtérzárat Magyarország felett

Hétfőn 12 órától feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett, ami pénteken 19 órától volt érvényes - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

MTI

A magyar hatóságok pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig teljes légtérzárat rendeltek el a magyar légtérben, mert az izlandi vulkánkitörés miatt Európát elborító hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek biztonságos repülését. A ferihegyi forgalom a légtérzár feloldásával megindulhat.

 Eurocontrol: az Európában közlekedő légi járatoknak mintegy 30 százaléka indulhat el hétfőn

Az Európában közlekedő légi járatoknak mintegy 30 százaléka indulhat el hétfőn - közölte a brüsszeli székhelyű nemzetközi légtérellenőrző szervezet, az Eurocontrol hétfőn késő délelőtt.

Az Izlandról felszálló vulkáni hamufelhő terjedése miatt 28 ezer járatból várhatóan csak 8-9 ezer közlekedik a térségben. Előző nap az Eurocontrol még 50 százalékra becsülte a közlekedtethető járatok arányát.
   
Hétfőn késő délután tanácskozást tartanak az Európai Bizottság, a soros spanyol EU-elnökség, az európai légi forgalom biztonságáért felelős Eurocontrol, valamint az uniós tagállamok képviselői, illetve szakértői, hogy áttekintsék, miként szüntethető meg az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett légi közlekedési káosz.
   
A magyar légteret hétfőn 10.36-tól 15 óráig megnyitották az átmenő forgalom számára - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. hétfőn az MTI-vel. A magyar hatóságok pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig teljes légtérzárat rendeltek el a magyar légtérben az izlandi vulkánkitörés kiváltotta hamufelhő miatt. A HungaroControl hamarosan dönt arról, hogy 12 órakor feloldják-e a 7500 méter alatti légtérben a zárat, és akkor megindulhat a ferihegyi forgalom.
   
Németországban meghosszabbították a légtér zárlatát - jelentette be kora reggel a langeni repülésbiztonsági hatóság szóvivője. A zárlat este 20 óráig lesz érvényben, addig egyetlen repülőtér sem indíthat, illetve fogadhat gépeket. A korábbi rendelkezés szerint a zárlatot 14 órakor oldották volna fel. Szakértők szerint egyelőre teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy miként alakul a későbbi helyzet.
    
A brit hatóságok keddig meghosszabbították Nagy-Britannia légterének teljes zárlatát, miközben a brit légitársaságok már csődveszélyről beszélnek az ötödik napja tartó repülési tilalom miatt. A brit országos légiirányítási szolgálat (NATS) hétfőn reggel közölte: az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt elrendelt légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" kedd hajnali 1 óráig - közép-európai idő szerint 2 óráig - érvényben marad. A szolgálat a brit meteorológiai intézet tanácsait követve folyamatosan hosszabbítja a zárlatot: a legutóbbi - akkor is csak feltételes - feloldási határidő hétfő este 19 óra volt.
   
Megnyitották a légi forgalom számára hétfőn délelőtt az aradi és a temesvári repülőteret, délután pedig Románia több más városának légikikötőiben is beindul az üzem. Araddal és Temesvárral kapcsolatban a hatóságok megállapították, hogy a vulkáni eredetű légköri zavarok már nem jelentenek veszélyt. Az aradi légikikötő parancsnoka az Agerpres hírügynökségnek elmondta: bár a repülőtér valóban használható már, egyelőre csak korlátozott számban szállnak le gépek, mivel az ország több részében csak délután szállhatnak fel. Hozzáfűzte: Budapestről is várnak az aradi repülőtérre teherszállító gépeket. Április eleje óta egyébként az aradi repülőtéren egyáltalán nincs utasforgalom, miután a Blue Air fapados légitársaság ideiglenesen felfüggesztette itteni járatait.
   
Ezzel szemben átmeneti enyhítés után hétfőre virradóra ismét lezártak minden lengyel repülőteret. Lengyelország légtere a 6,4 kilométernél magasabban haladó tranzitjáratok számára nyitva van, leszállási lehetőség nélkül - közölte a lengyel repülésügyi hivatal szóvivője hétfőn Varsóban. A hatóságok "újabb vulkánfelhővel" indokolták a lezárást. Vasárnap délután több órára megnyitották Észak- és Közép-Lengyelország több repülőterét, köztük a varsóit, a gdanskit és a poznanit.
   
Csehország hétfő nulla órától számítva 7450 méter magasság felett megnyitotta légterét a távolsági járatok számára - jelentette be hétfőn Richard Klíma, a légi irányítás szóvivője. A csehországi repülőterek ugyanakkor továbbra is zárva vannak. Jelenleg azt mérlegelik, hogy mely repülőtereket lehetne megnyitni hétfőn délben. A 7450 méter alatti magasságban továbbra sem engedélyezett a repülőforgalom.
   
Szlovákia, amely pénteken délután 15 órakor zárta le légterét, nulla órától szintén engedélyezte 7500 méter feletti magasságban az átrepüléseket. A szlovákiai repülőterek a csehekhez hasonlóan szintén zárva vannak.
   
Dániában 11 ezer méter fölötti magasságban szabad repülni, de az ez alatti magasság alatt legalább éjfélig tilos a légi közlekedés - közölték az észak-európai ország légügyi hatóságai.
   
A svájci légügyi hatóságok ugyancsak magassági korlátozásokkal engedélyezik a légtérhasználatot. A rendelkezés értelmében legalább 6400 méteres magasságban  közlekedhetnek a légi járművek, amelyek nem szállhatnak le Svájcban, csak átrepülhetnek az alpesi ország fölött. A svájci repülőterekről sem indítanak gépeket.
   
A stockholmi Arlanda repülőtérről reggel óta ismét felszállhatnak a repülőgépek, de csak azok, amelyek nyugati vagy északi irányba tartanak. A rendelkezés értemében Stockholmtól északra hat repülőtér és a nyugati göteborgi légikikötő üzemelhet. A skandináv ország harmadik legnagyobb repülőtere, a malmöi azonban továbbra is zárva marad.
   
Finnországban ideiglenesen megnyílt a forgalom a turkui és a tamperei repülőtereken, de a főváros, Helsinki repülőtere és az ország többi légikikötője nem üzemel.
   
Norvégiában megnyitották a repülőterek többségét, de ezeket a légikikötőket főként belföldi járatok veszik igénybe.
   
Olaszország északi részén kora reggel megnyitották, majd két órával később le is zárták a légteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!