Árvíz: valamelyest javult a helyzet Borsodban

Kissé javult az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az elmúlt éjszaka már csak egy embert kellett kiköltöztetni otthonából. A folyók a Tisza és a Bodrog kivételével igen lassan ugyan, de apadnak, több út viszont továbbra is járhatatlan, illetve csak igen nehezen járható.

MTI

Egy köbméteres savtartályokkal próbálják megtartani az edelényi töltést

Egy köbméteres savtartályok lehelyezésével próbálják megtartani a töltést Edelény Borsod nevezetű városrészében, ahol átázott a gát. A kazincbarcikai BorsodChemből kapnak 96 savtartályt, ezt fogják lehelyezni a már korábban lerakott, homokzsákokból kialakított bordás megtámasztások elé. 

Az üres savtartályokat két ember könnyedén beviheti a vízbe, viszont amikor vízzel megtöltik, egy tonna súlyt nyom majd, ez által tartja a töltést. Molnár Oszkár, a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: körülbelül 300 ilyen savtartályra lenne szükség ahhoz, hogy a kritikus szakaszon megfelelő védelmet biztosítsanak. 

Hozzátette: korábban arra gondoltak, hogy a kastélynál lévő zúzalékos megoldással itt is biztosítani tudják a töltésvédelmet, de mivel itt a folyónak egy holtága terül el, mély a víz. Emiatt a lánctalpas markoló nem tud bemenni az említett területre, ezért választották a savtartályos megoldást, amelyet a vízügyi szakemberek javasoltak, hiszen a Tiszán ez már korábban működött.

Forgalomkorlátozások az észak-magyarországi utakon

Árvíz, vízátfolyások, rézsűcsúszások, padkabeszakadások miatt több mint kéttucatnyi úton nem, vagy csak igen nehezen, teherautóval, traktorral lehet közlekedni az észak-magyarországi régió megyéiben - közölte a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete csütörtök este az MTI-vel.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területén vált járhatatlanná több út, illetve több helyütt rendeltek el forgalomkorlátozást. Személyautóval még mindig nem lehet bemenni Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra.  Nem közlekedik a tiszai komp Ároktőnél és Tiszalúcnál, miként a Sajón sem lehet átkelni komppal Köröm és Muhi között. A vízzel fenyegetett települések ellátásával ugyanakkor nincs gond - közölte a közútkezelő társaság.

Ismeretlenek gyűjtenek adományt Edelény nevében

Ismeretlenek gyűjtenek egy mobilszámról adományt az edelényi árvízkárosultak számára Borsod megyei település önkormányzatának nevében - tudta meg az MTI a hivataltól.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint semmilyen mobilszámról nem indítottak adománygyűjtési akciót. Arra kérik a jó szándékú embereket, hogy "ne üljenek fel" az ilyen telefonhívásoknak.

A közlés szerint azok, akik az edelényi árvízhelyzet kapcsán bármilyen adományt juttatnának a településnek, az interneten, a város honlapján megtalálhatják a szükséges információt, valamint telefonon is érdeklődhetnek a polgármesteri hivatalban.

A Bódva edelényi déli részénél is megtámasztják a töltést

A Bódva tartós árhulláma miatt az edelényi belvárosi híd déli részénél, annak bal oldalán is megerősítik a töltést.

Úgynevezett bordás megtámasztással stabilizálják a gátat, ehhez azonban a folyóhoz közeli háznak - amely a Malomszög utcában található - elbontják a kerítését a helyigény miatt.

A vízügyi szakemberek csütörtök délután a helyszínen arról is beszámoltak, hogy azon a helyen is megerősítik a töltést még az éjszaka beállta előtt, ahol sikerült elzárni a gáton átbukó vízfolyást.

A budapesti tűzoltók tájékoztatása szerint csütörtök este tíz órára járhatóvá teszik az edelényi Katona József utcát, amelyet elöntött a Bódva árvize. Amennyiben ez sikerül és a fertőtlenítő eszközök is rendelkezésre állnak, megkezdődhet a fertőtlenítés.

A tervek szerint éjszaka fáklyás világítással kétszáz ember dolgozik majd a gátakon, és folyamatosan figyelik a szakemberek a töltések állapotát. Pénteken várhatóan hatszáz ember vesz részt az edelényi védekezésben. A becslések szerint ha az időjárás kedvez és sem helyben, sem a vízgyűjtő területről nem érkezik újabb nagy mennyiségű csapadék, akkor napi 10 centit apadhat a folyó vízszintje.

Meglopták az árvízi védekezőket Borsodban

Meglopták az árvízi védekezésben részt vevőket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Forrón, a fiatalkorú tettest elfogták, és gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítják - tájékoztatta a rendőrség csütörtökön az MTI-t.

Egy forrói panzió parkolójában álló kisteherautót rámolt ki egy fiatal csütörtökre virradóra. Az autó vízügyi szakembereké volt, akik Nyíregyházáról indultak a Bódva partjára, hogy segítsenek a mentésben, és útközben megálltak a településen - ismertette Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az autóból, az ablakát betörve, több élelmiszercsomagot, munkaruhákat, hátizsákot vitt el a tolvaj. Rövid idő alatt elfogták, és lakásában megtalálták a lopott tárgyakat.

Lakóházakat veszélyeztet a belvíz Demecserben

Nyolc lakóházat veszélyeztet a belvíz Demecserben, egy lakatlan épület pedig már összedőlt városban - közölte a szabolcsi település polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Eddig egy idős asszonyt kellett kiköltöztetni otthonából, mert vályogházának falai teljesen átnedvesedtek, így félő volt, hogy az épület összedől - mondta Kiss Gyula (független). Hozzátette: az asszonyt ideiglenesen a gyermekeinél helyezik el, házát viszont nem tudják megmenteni, valószínűleg le kell bontani. A belvíztől veszélyeztetett többi ház állapotát folyamatosan figyelik, és szükség esetén döntenek a további kitelepítésekről.

Az átlagosnál mélyebben fekvő rétközi település nincs ugyan elöntve, de a közeli Lónyay-főcsatorna vize megjelenik a kertekben és a házakban. A városban már korábban elrendelték a másodfokú belvízvédelmi készültséget; a víz szivattyúzását az önkormányzat mellett a helyi tűzoltóság is folyamatosan végzi. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tizenkét körzete közül hétben másodfokú, egyben elsőfokú a belvízvédelmi készültség. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint az elöntött területek nagysága az elmúlt 24 órában 20 ezer hektárról 22 ezerre nőtt, a túlnedvesedett terület pedig ennek a többszörösére tehető.

Két vízgazdálkodási társulat mellett az elmúlt napon Tunyogmatolcs, Szamosszeg, Fehérgyarmat, Nagyecsed, Nagyhalász, Dombrád, Rakamaz, Ibrány, Tiszabercel, Kótaj, Paszab rendelt el másodfokú belvízriasztást, míg Gulács és Vámosatya önkormányzata elsőfokú készültség keretében igyekszik elvezetni a belvizet a területéről.

Zúzalékkal, homokzsákkal zárják el a korábbi vízátfolyások helyét

Zúzalékkal tömik be egy markoló segítségével a korábbi töltésszakadás helyét a Borsod megyei Edelényben, emellett több mint százan vannak a gáton, hogy homokzsákokkal erősítsék meg ezeken a helyeken a töltést.

Markolók hordják a homokzsákot a kastély hídfője felé, ahonnan emberek láncot alkotva adogatják a felázott töltésen a zsákot a vízátfolyások helyére - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. 

Önkéntesek mellett fővárosiak, gyömrőiek, szekszárdiak, tiszavasvári diákok, hajdúszoboszlói tűzoltók, debreceniek és számos település lelkes segítői vesznek részt a munkában. Edelénybe kora délután megérkezett Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is, aki tájékozódott a helyi árvízhelyzetről, vöröskeresztes kollégáival egyeztetett a polgármesterrel, és segítséget ígért. 

A település egyik terén felállított sátorban önkéntesek nyugtató masszázst is nyújtanak azoknak, akik kifáradtak a zsákolásban, a szivattyúzásban és az egyéb védekezésben. Helyi információk szerint pszichológus is érkezett, hogy elbeszélgessen a károsultakkal, akiket megviseltek az elmúlt napok eseményei.

Két ház életveszélyes, 50 milliós kár Csikóstőttősön

Két ház életveszélyessé vált, és mintegy ötvenmillió forint kár keletkezett az elvonult árvíz nyomán a Tolna megyei Csikóstőttősön - közölte a település polgármestere az MTI-vel.

Pintér Szilárd (független) arról tájékoztatott, hogy bár a Petőfi utca hétfőn elöntött 27 lakóházából levonult a víz, a kitelepített lakók csak a házak kiszáradása után tudnak visszaköltözni, mivel volt olyan épület, ahol egy méter magasan állt a víz.

A víz alá került épületek közül a statikai vizsgálat után kettőt nyilvánítottak életveszélyesnek; egy család jelenleg is a helyi iskola tornatermében lakik. 

Pintér Szilárd elmondta: részletes kárfelmérést még nem végeztek, becslése szerint az önkormányzati ingatlanokban és a magánházakban esett kár együttesen 50-60 millió forintra tehető.

A Baranya-csatorna áradása miatt a községben hétfőn 58 embert kellett kiköltöztetni, és vízátfolyás miatt lezárták a Csikóstőttőst Kaposszekcsővel összekötő utat is. Az útszakaszt szerda este nyitották meg a forgalom előtt - mondta a 900 fős település polgármestere.Lánctalpas markológéppel próbálják bezárni az edelényi sérült gátrészt

OLDALTÖRÉS: Lánctalpas markológéppel próbálják bezárni az edelényi sérült gátrészt

 

 

 

Zúzalékot rak le egy lánctalpas markológép a Bódva töltésénél Edelényben, ahol korábban az óriási árhullám megbontotta a töltéskoronát - jelentette az MTI tudósítója csütörtök délben a helyszínről.

A markoló vízben áll és úgy rakja a követ a vízátfolyásba.
   
A Katona József utcában továbbra is víz áll a burkolaton, illetve a házak környékén, az önkormányzat visz meleg ételt az ott lakóknak és azt tűzoltók segítségével juttatják be a házakba.
   
A kormányőrség munkatársai is védekeznek az edelényi gátakon, 15-en érkeztek, letudva szolgálatukat, hogy szabadidejükben segítsenek a településen.
   
A Pajzs nevű, gépjárművédelemmel foglalkozó társaság ezer homokzsákot és tartós élelmiszert vitt a borsodi városba.

Harmadfokú a készültség a Túron

A Túr gátjainál harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bodnár Gáspár, a szervezet vezetője csütörtökön az MTI-vel.

A Tiszába torkolló kis folyón a sok eső miatt további, de már kisebb intenzítású áradást várnak a szakemberek - mondta az igazgató.     Hozzátette: a szabolcsi folyók vízgyűjtő területén májusban a sokévi, 59 milliméteres esőátlag két és félszerese hullott le eddig. A legtöbb esőt, 165 milliméternyit Záhonyban és Tuzséron, míg 160 milliméternyit Lónyán mérték.    

A Túr mellett a szintén áradó Tisza, a Szamos és a Kraszna mentén egyaránt elsőfokú az árvízvédelmi készenlét. A Lónyay-főcsatornán Berkesz és Kótaj között másodfokú, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú a készültség.    

A szabolcsi vízügyi igazgatóság szakemberei részt vesznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízi védekezésben is, Edelényben és Szendrő településen erősítik a gátakat, valamint vízhozammérési feladatokat látnak el a patakoknál és a folyóknál.    

Bodnár Gáspár megemlítette: a szabolcsi védelmi osztag egyik szállítójárművét az éjszaka ismeretlenek feltörték Borsodban és védelmi ruhákat tulajdonítottak el.    

Az árvízvédelem mellett a belvíz elvezetése is munkát ad a szabolcsi vízügyi dolgozóknak, a megyében hét körzetben másodfokú, egyben elsőfokú a védelmi készültség. Az elöntött terület nagysága az elmúlt 24 órában 20 ezerről 22 ezerre nőtt, a túlnedvesedett terület pedig ennek a többszörösére tehető.       

A két vízügyi társulat és a tizenhárom települési önkormányzat területén is első-, illetve másodfokú készültség keretében igyekeznek elvezetni a belvizet a területekről.

Másodfokú belvízvédelmi készültség a Nádor-csatornánál

A Nádor-csatorna vízszintjének emelkedése miatt másodfokúra emelte a belvízvédelmi készültséget a cece-ősi belvízvédelmi vonalon a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte az illetékes szakaszmérnök csütörtökön az MTI-vel.
   
Kiss Jenő tájékoztatása szerint a területen 24 órás figyelőszolgálatot tartanak.
   
A megye területén apad a Gaja, s sikerült megakadályozni a gát átszakadását a mányi halastavaknál is.
   
Mint Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP), Bicske polgármestere az MTI-nek elmondta, még szerdán is 250-300 ember dolgozott folyamatosan a város határában levő mányi tó ideiglenes gátjának magasításán.

Záporok, zivatarok várhatóak Borsod-Abaúj-Zemplénben

Lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is eshet csütörtök délután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a helyi meteorológiai szolgálat az MTI-t.

A közlés szerint Miskolcon szerdán 2,2 milliméternyi csapadékot mértek és a megyében is hasonló volt a helyzet. Csütörtökön nagyobb mennyiség is várható lokálisan, azaz kisebb területeken a kialakuló záporok, zivatarok környezetében. Pénteken is számítani kell esőzésre, talán a szombat és a vasárnap lehet naposabb.
   
A szlovák területeken, a Sajó és a Bódva vízgyűjtőjén hasonló helyzet várható az időjárási előrejelzések szerint, záporokra, zivatarokra van esély, lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadék is eshet.

Edelénynél csak a figyelőszolgálat mehet fel a töltésre

Csak a figyelőszolgálat mehet fel a töltésre a Borsod megyei, árvíz sújtotta Edelényben, mert a gátak átázottak, megviseltek a Bódva mentén.

Csütörtökre virradó éjszaka 10 centiméter apadt a folyó, a Bódva úton befejezték a töltések oldalfalának megerősítését, ez a szakasz mintegy két kilométernyi.
   
"Itt teljesen berakták a töltés oldalát úgynevezett bordás megtámasztással, hogy bírja az átázott gát a víztömeget" - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője csütörtök reggel a helyszínen az MTI-nek.
   
Hangsúlyozta: nem engednek senkit a védmű tetejére, csak a figyelőszolgálatot, mert olyan mértékben átázott a töltés.
   
Hozzátette, hogy az Edelénytől hat kilométerre történt töltésátvágásnak köszönhetően apadt a folyó ezen a részen, az ár mezőgazdasági területet öntött el.
   
Az MTI tapasztalata szerint a város Katona József utcájában 13 szivattyú üzemel, ezek óránként egy centiméternyit apasztják a házak környezetében lévő vizet.

OLDALTÖRÉS: Észak-Magyarországon 540 kilométer hosszon védekeznek

Észak-Magyarországon 540 kilométer hosszon védekeznek

Észak-Magyarországon 540 kilométer hosszon védekeznek

Észak-Magyarországon 540 kilométer hosszon védekeznek

Az árvíz ellen 540 kilométernyi folyószakaszon védekeznek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén - mondta az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Csont Csaba közölte: elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán, másodfokú a Bodrogon, harmadfokú a Taktán, rendkívüli a készültség a Sajón és a Hernádon, így egy időben 540 kilométeres szakaszon védekeznek.
   
Hozzátette: az árvízi védekezési munkákban 1600 ember dolgozik, 300 gép segíti a feladatok ellátását. Több mint 1 millió 200 ezer homokzsákot használtak fel eddig a töltések "bevédéséhez".
   
Kifejtette: Ónod, Köröm, Sajószöged, Boldva, Hernádkak, Hernádszentandrás és Ócsanálos települések térségében igen komoly védekezési munkák zajlanak.

Jó hírként említette, hogy a Sajó középső szakaszán, Felsőzsolcánál eddig 30 centimétert apadt a vízszint, Sajópetrinél 34 centis apadást észleltek. Mint mondta, az ónodi területen is jelentkezett néhány centiméternyi csökkenés, de a Hernád érkező vizével a Sajó rendkívüli árvize e településnél és a Bőcs alatti szakaszon eddig soha nem látott árvízi helyzetet eredményez. Az úgynevezett nagyvízi medence tejesen feltöltődik, elöntve olyan területeket, ahol eddig nem volt példa az árra.
   
A Bódva szintén rekord vízállással hömpölyög. A Borsod megyei Szendrőben 20 centiméter körüli apadást észleltek a tetőzés óta, csütörtökön kora reggel 270 centimétert mutatott a vízmérce. Továbbra sem múlt el azonban a veszélyhelyzet, hiszen a Bódván a teljes hosszon, a Sajón és a Hernádon a középső szakaszok alatt rendkívüliek a vízszintek, a két folyó esetében a felső szakaszokon pedig még mindig harmadfokú vízállásokat regisztráltak - közölte az árvízi szakember.
   
Hangsúlyozta: az előrejelzések szerint a következő napok csapadékos időjárása ismét nehezíti a védekezők munkáját és a települések életét.   
   
A Hernád, a Bódva és a Sajó völgyében a hónapok óta tartó sorozatos árvizek és a rendkívüli vízállások, illetve az esőzések a védműveket teljesen átáztatták, így az apadás ellenére sem szabad feltételezni azt, hogy elmúlt a veszély - mondta Csont Csaba.

MÁV: még mindig késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben

Fokozatosan javul a helyzet a dunántúli és az észak-magyarországi vasútvonalakon, de még vannak olyan vonalszakaszok, amelyeken az árvíz miatt sebességkorlátozás van érvényben vagy vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat - közölte a vasúttársaság csütörtök reggel az MTI-vel.

A MÁV közleménye szerint a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt csökkentették a vonatok sebességét, emiatt a szerelvények átlagosan 5-10 percet késnek.
   
A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszközlekedés miatt 10-15 perces késések várhatók.
    
A Budapest-Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár, valamint Döbrököz és Dombóvár között a vonatok lassabban, 10-15 perces késéssel közlekednek.
   
Az M1-es autópálya lezárása miatt a MÁV-START a Budapest-Győr-Budapest viszonylatban a nem pótdíjas járatain elfogadja a Kisalföld Volán és a Volánbusz által kiállított bérleteket. A pótdíj megváltásával az utasok az InterCity vonatokat is igénybe vehetik.
   
Észak-Magyarországon a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között az egyik vágányon szünetel a forgalom, a másikon csökkentett sebességgel tudnak csak közlekedni a járatok. A Tiszai pályaudvar és Felsőzsolca állomás között a Sajó-hídon sebességkorlátozást kellett bevezetni, ezért a vonatok 5-10 perces késéssel közlekednek.
   
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Hasonlóan autóbuszok közlekednek a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Jászapáti és Vámosgyörk állomás között, ezért itt is késésekre kell számítani.
   
A MÁV közölte azt is, hogy a Vác-Balassagyarmat vonalon az Ipoly áradása miatt a vasúti közlekedés Drégelypalánk és Balassagyarmat között szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják; ezen a vonalon 5-10 perces késések várhatók.

OLDALTÖRÉS: Kissé javult a helyzet Borsodban

Kissé javult a helyzet Borsodban

Kissé javult a helyzet Borsodban

Kissé javult a helyzet Borsodban

 Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese az MTI-nek csütörtök reggel elmondta: a kitelepítettek közül többen már visszamehettek otthonaikba, ám még így is 876 ember nem térhetett vissza a házába.
   
Összesen 170 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen védekeztek, illetve védekeznek. A gátakon, az árvízzel fenyegetett településeken hatezren dolgoztak, csak az elmúlt huszonnégy órában 180 ezer homokzsákkal erősítették, magasították a töltéseket, vették körbe a veszélyeztetett ingatlanokat. Ez idáig 875 ezer homokzsákot fektettek le.
   
A Sajó, a Bódva és a Hernád ha igen lassan is, de apad, a Hernád mentén Ócsanálos és Gesztely térségében azonban továbbra is igen súlyos a helyzet. A Tisza és a Bodrog ugyanakkor árad.
   
A megyében mintegy kéttucatnyi úton nem lehet, vagy csak igen nehezen, teherautókkal, traktorokkal lehetséges közlekedni. Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra személyautóval továbbra sem lehet bemenni, Hernádszentandrás viszont Ináncs felöl már megközelíthető. Ároktőnél, Tiszalúcnál és Körömnél szünetel a kompközlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!