Orbán Viktor benyújtotta a kormányprogramot

Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök szombaton benyújtotta a Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő kormányprogramot az Országgyűlésnek - jelentette be a dokumentumot a parlament épületében leadó Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

MTI

A politikus újságíróknak nyilatkozva elmondta: a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a leendő miniszterelnök által benyújtott program teljes egészében tartalmazza a választásokon általa vezetett politikai szövetség képviselte választási programot.

A szóvivő az összesen 85 oldalas kormányprogramban szereplő konkrét intézkedések között említette az adócsökkentést, az adórendszer egyszerűsítését, a munkahelyteremtést, a szociális biztonság helyreállítását, valamint az otthonteremtés, illetve a fiatalok támogatását.

A kormányprogram tartalmazza a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, egy fejezetet a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről, valamint a nemzeti ügyeket és azok megvalósítási módját.

A dokumentum rögzíti, hogy az adókat a munkahelyteremtés, valamint a vállalkozások működőképessége érdekében kell csökkenteni. Az ehhez szükséges konkrét intézkedések azonban csak a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése után jelenthetők be - mutatott rá Szijjártó Péter.

A szóvivő kiemelte: a fentiekhez hasonlóan "gyökeres változások" várhatók a kormányzati munkában is, Orbán Viktor ugyanis ezzel a kormányprogrammal azt is világossá tette, hogy azt fogja megvalósítani, amire felhatalmazást kapott a választóktól.

Az áprilisi választások eredményeként egy új "társadalmi szerződés" jött létre, a választópolgárok úgy döntöttek, hogy egy új rendszert, mégpedig a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarják létrehozni - fejtette ki a politikus.

A szóvivő szerint az "új korszak első kormányának" az lesz a legnagyobb feladata, hogy felépítse azt a rendszert, amely az alapja az "erős Magyarország megteremtésének".

Megjegyezte: ezentúl a kormányzati döntések középpontjába a közérdekek kerülnek a magánérdekek helyett, a kormány pedig azokat a nemzeti ügyeket fogja képviselni, mint a rend, a munka, az otthon, a család és az egészség. A kormány a munkájával mindenki számára biztosítani fogja a boldoguláshoz szükséges legnagyobb szabadságot - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

OLDALTÖRÉS: Orbán: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van

Orbán: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van

Orbán: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van

Orbán: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van

Orbán Viktor a programhoz írt előszavában hangsúlyozza: számára a XXI. században a modern kormányzás mottója úgy hangzik: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van; "a győztestől nem azt várjuk, hogy bizonygassa az igazát, hanem azt, hogy tegye a dolgát, teljesítse a feladatát".

 A kijelölt kormányfő szerint a magyar választók azt üzenték, hogy igaza a nemzeti egységnek van, a győztes feladata pedig az, hogy a nemzeti egységet és annak igazságát védje, képviselje, és legyőzzön minden olyan jelenséget, erőt és törekvést, amely a nemzeti egységgel szembefordul, azt veszélyezteti. 

"Ez az üzenet határozza meg azt a programot, amelyet miniszterelnökként következetesen és megalkuvás nélkül meg akarok valósítani" – emeli ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a demokratikusan létrejött nemzeti egységnek természetes részét képezi a mindenkori ellenzék, "mégpedig ellenzékként - a kormányzó többségtől eltérő vélemények, szempontok megfogalmazójaként és szószólójaként".

A Fidesz elnöke hangsúlyozza: tisztában van az előttük álló feladat nagyságával és a vele járó felelősséggel, és azzal is, hogy neki és kormányának az ország háromharmadát, a magyar nemzet egészét kell képviselniük.

Orbán Viktor úgy látja, a magyarok gyökeres és alapvető változást akarnak az élet minden területén: nem pusztán módosításra, kiigazításra adtak felhatalmazást, hanem arra, hogy a nemzeti együttműködés erejével új politikai, gazdasági és társadalmi rendszert alkossanak, amely az élet minden területén új szabályokra épül.

"A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának elfogadásával az új Országgyűlés elismeri, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek" – zárja az előszót Orbán Viktor, majd a dokumentum ismerteti a parlament alakuló ülésének napján benyújtott és felolvasott nemzeti együttműködés nyilatkozatát.

OLDALTÖRÉS: Az MSZP első reakciója a benyújtott kormányprogramra

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint csalódtak, akik azt várták, hogy a Fidesz kormányprogramjából megtudják, "amit eddig titkoltak előlük", hogy mire is készül a Fidesz. A szocialista politikus szerint a kormányprogram "nagyra fújt luftballon, ami kívül színes, belül üres", sok benne a jelszó, kevés a tartalom, több a kérdés mint a válasz, "konkrétum pedig szinte semmi".

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint csalódtak, akik azt várták, hogy a Fidesz kormányprogramjából megtudják, "amit eddig titkoltak előlük", hogy mire is készül a Fidesz. A szocialista politikus szerint a kormányprogram "nagyra fújt luftballon, ami kívül színes, belül üres", sok benne a jelszó, kevés a tartalom, több a kérdés mint a válasz, "konkrétum pedig szinte semmi".

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint csalódtak, akik azt várták, hogy a Fidesz kormányprogramjából megtudják, "amit eddig titkoltak előlük", hogy mire is készül a Fidesz. A szocialista politikus szerint a kormányprogram "nagyra fújt luftballon, ami kívül színes, belül üres", sok benne a jelszó, kevés a tartalom, több a kérdés mint a válasz, "konkrétum pedig szinte semmi".

Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök szombaton nyújtotta be az Országgyűlésnek leendő kormánya tervezett programját. Lendvai Ildikó az MTI-hez eljuttatott közleményben a programra - a párt első reakciójaként - úgy reagált: a Fidesznek "vagy még mindig nincs kész a kormányprogramja, vagy még mindig rejtegeti azt, feltehetően az önkormányzati választásokig". 

Mint írta: a program nemzeti együttműködésről, új társadalmi szerződésről beszél, de "az új társadalmi szerződésbe nem fér be a szavazóknak az a 47 százaléka, aki nem a Fideszre voksolt. Nehezen férnek be a munkavállalók, hiszen a programhoz még az oldalszám növelése céljából is csak a munkáltatókkal kötött megállapodást csatolták, a munkát végzőkkel ilyen egyesség nem született" - olvasható az MSZP elnökének közleményében.

Lendvai Ildikó szerint "a legnagyobb baj, hogy a leendő kormány még azokat sem tiszteli meg a terveibe való beavatással, akik rá szavaztak. E program szerint a kormány csak saját magával akar együttműködni, csak a hatalom megszerzésére szerződött".

A párt elnöke szerint a benyújtott kormányprogramból csupán azt tudjuk meg, amit eddig is mindenki tudott, hogy "az egészség minden embernek drága kincse"; "rendre is szükség van"; "otthonra mindenki vágyik", illetőleg "mindenki szeretne családot".

Továbbra sem lehet tudni azonban, hogy mi lesz az ígért adócsökkentéssel, amelyről "nemhogy egy árva gondolat, de egy árva szó sincs a programban" - írta Lendvai Ildikó.

Az MSZP arra is kíváncsi, miből lesz egymillió új munkahely, "ha csak ráolvasásból nem", a programból ugyanis - írja - "csak annyi derül ki, hogy az egykori fideszes kádereknek: Szász Károlynak, Mellár Tamásnak, Kaderják Péternek (akiket a program névszerit említ) újra lesz vezető állása". Az MSZP elnöke szerint a kormányprogramból nem lehet megtudni, mi lesz a családi pótlékkal, megőrzi-e reálértékét, "vagy csökkentik, mint első kormányzásuk idején", továbbá, hogy mi lesz a gyessel és a gyeddel.

A pártelnök szerint az sem derül ki, hogy "rontanak-e ismét a nyugdíjemelés szabályain", hogy vállalják-e a nyugdíjkorrekciós program folytatását, "megőrzik-e a méltányossági nyugdíjemelés lehetőségét, amit kormányzásuk idején megszüntettek". Az ugyan kiderül, hogy ők sem tudják visszaállítani a 13. havi nyugdíjat, de kifizetik-e 2011-től a törvénybe foglalt nyugdíjprémiumot - tette fel a kérdést Lendvai Ildikó. 

Arra sem ad választ a benyújtott kormányprogram, hogy mitől lesz két hét múlva közbiztonság, megszüntetik vagy megőrzik a krízisalapot, illetve a segély helyett munkát ajánló és elváró "Út a munkához" programot, továbbá, hogy "van-e egyetlen konkrét javaslatuk a cigányság sorsáról" - írta az MSZP elnöke. 
 
Hozzátette: kérdés az is, hogy melyek a konkrét tervek az iskolákkal, rendelőkkel, kórházakkal, és hogy miből akarnak több pénzt adni a sportnak, az egyházaknak "és korábbi ígéreteik szerint szinte mindenkinek".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!