Comenius program: Szicíliában az élelmiszeriparis diákok

A szicíliai Palermo volt a helyszíne a Comenius Egész életen át tartó tanulás programjának keretében zajló zárótalálkozónak május 30-tól június 3-ig, amin a szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium is részt vett.

Merklin Tímea

A házigazda koordináló intézményen kívül még három partneriskola utazott el, hogy összegezze a két év munkájának eredményét. A szombathelyi iskola mellett Németországból és Dániából érkeztek tanárok és diákok. A szombathelyi iskolát három tanár és öt diák képviselte.
 
A kétéves projekt témája a tartalom alapú nyelvoktatás volt, amit az első évben a történelem, a másodikban pedig a környezetvédelem témakörében dolgoztak ki a résztvevők. A tartalom alapú nyelvoktatás lényege a nyelv indirekt módon történő megismertetése illetve elsajátítása. A tanulók az adott történelmi, és környezetvédelmi témakörökkel való foglalkozás, munka során kerültek kapcsolatba az idegen nyelvvel és sajátították el az új ismereteket. Az egyes témák bemutatása más-más helyeken (Szombathely, Dánia, Németország, végül Olaszország) történt számítógépes, képekkel illusztrált prezentációk segítségével.
 
Az olaszországi találkozó célja a témák összefoglalása, a megvalósításban használt módszertani elemek megvitatása, az elvárások és eredmények összehasonlítása volt. A résztvevők érdekes előadást hallhattak egy olasz környezetvédelmi szakértőtől az aktuális problémákról és annak az életet érintő hatásairól. Ezt követően egy angol egyetemi oktató adott tanácsokat a tartalom alapú nyelvoktatás gyakorlatba ültetéséhez. Végül a tanulók összefoglalták, és képekben megelevenítették a két év során összegyűjtött emlékeiket, élményeiket.
 
Természetesen a szakmai programon kívül megtekintették Palermo nevezetességeit és ellátogattak a közeli és méltán népszerű kisvárosba, Cefaluba, ahol megcsodálták a szép katedrálist, a régi, ódon, szűk utcákat, és a mesés tengerpartot.

A tanulók a kintlét során olasz családoknál voltak elszállásolva, így lehetőségük nyílott megismerni a mediterrán életstílust, az  olasz vendégszeretetet, és gyakorolni az angol nyelvet is, hiszen ez volt a projekt munkanyelve. A találkozó végeztével sok új barátra tettek szert és rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza azzal a reménnyel, hogy a jövőben is lesz lehetőségük részt venni hasonló élvezetes, hasznos, nyelvgyakorlásra lehetőséget nyújtó programon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!