Hajítógépet készítettek a hefelés diákok

A Hefele iskolában római napot rendeztek nemrégiben. Az asztalosok tanműhelyében hajítógépet építettek, amelyet most, a nyári gyakorlaton továbbfejlesztenek.

Némethy Mária

A tanév végefelé közeledve pályázati forrásokból, a tanárok ötletére alapozva, római napot rendezett a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola. A projektnapon a diákok megismerkedhettek az ókori Savaria városának építészetével, művészetével, kézművességével, társadalmi viszonyaival. Ötvözték a közismereti és a szakmai órán tanultakat. A különböző helyszíneken színes programok voltak, jó néhány diák és tanár be is öltözött rómainak.

Szombathelyen ez eddig egyedülálló kezdeményezés volt: összekapcsolódott az iskola képzési profilja a város történelmi múltjával. Hiszen a diákok mozaikot készítettek, ásatáson vettek részt, történelmi vetélkedőn és gladiátor küzdelmeken is meg kellett  felelniük, építettek diadalívet, egy római hajítógépet is.

- Amikor kiderült, hogy mire készül az iskola, a technikus évfolyam, a 13. osztályosok elhatározták, hogy megépítjük a római harci eszközt - meséli Kovács László, a faipari tanműhely vezetője. Szabolcsi Gáborhoz fordultunk, a Történelmi Témapark vezetőjéhez, ugyanis ott már van egy nagyobb hajítógép. Sok tanácsot kaptunk tőle. A fémes részeket a Gépipariban ingyen legyártották hozzá, mi pedig a tanműhelyben dolgoztunk rajta gőzerővel.

Két- és fél hét alatt elkészültek vele. Éppen a római napra, ahol már ki is lehetett próbálni. Európában az első katapultokat a görögök alkalmazták a Krisztus előtt 400-300-as években. Archimédesz sok ilyen mechanikus szerkezetet készített Szürakusza ostrománál. A rómaiak különböző méretű és fajtájú gépeket alkalmaztak a csatatereken vívott harcok alatt és az ostromoknál.

- 80 méter kötelet használtunk fel, bőrbe kötött rongylabda a lövedék, amit akkor még csak 20-25 méterre lehetett kilőni, de most a nyári gyakorlaton tovább finomítjuk a gépet, s már 40 méterre röpül el - magyarázza Kovács László. 
A hefelések a hajítógépet felajánlották a Történelmi Témaparknak. Már jelentkeztek általános iskolák, ahol a diákok szeretnék kipróbálni. Fodor István igazgató elmondta: a római nap hagyomány lesz, szívesen bekapcsolódnak a  Savaria Karnevál rendezvényeibe.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!