HÖOK: sárvári az új országos elnök

A sárvári születésű Nagy Dávidot választották a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökévé. Vidéki hallgató még nem részesült ekkora megtiszteltetésben.

Bajdó Bettina

A HÖOK idén május 8-án tartotta tisztújító közgyűlését, melyen 346 igen, három nem és két érvénytelen szavazat mellett a sárvári Nagy Dávidot választották meg a szervezet következő elnökének. A győri Széchenyi István Egyetem végzős egyetemi közgazdász- és másodéves közszolgálati szakos hallgatója posztját 2011. január 1-jétől 2012. december 31-ig tölti majd be.

Csak néhány adat a fiatal elnökről: Nagy Dávid 1984. szeptember 22-én született Sárváron. Középiskolás tanulmányait a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában folytatta, ahol többek között középfokú angol és felsőfokú német nyelvtudásra tett szert, s érettségi vizsgát is két tanítási nyelven tett. Már győri egyetemi tanulmányai első félévében, azaz 2004-ben aktív résztvevője volt a helyi hallgatói önkormányzatnak, 2005-ben a hallgatói sportéletet szervezte, 2006 májusától pedig az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) gazdasági alelnöki posztján dolgozik. 2007 decemberében a HÖOK Északnyugat-magyarországi Regionális Szövetségének elnökévé választották, így 2008-tól már választmányi tagként is segíthette a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája munkáját, ő a külügyekért felelős elnökségi tag jelenleg is.

A leendő elnök már első felszólalásában kiemelte: a felsőoktatás előtt is új távlatokat nyithat 2011, amikor hazánk az Európai Unió soros elnökségét látja majd el. 

-  Már gyerekként is nagyon szerettem a csapatjátékokat, s szerettem irányítani is a csapatot - mondta Nagy Dávid. - Úgy vélem, hogy jó csapatjátékos is vagyok, s ezeket a tulajdonságaimat jól tudom majd kamatoztatni a jövőben is. Januártól elnökként veszek részt a HÖOK munkájában, s a kilenc elnökségi taggal közösen képviseljük majd a diákok érdekeit. Konkrét rövid és hosszú távú terveink is vannak már.

A leendő elnök szerint a HÖOK eddig programjai, mint például a mentor- és karrierprogram, az öregdiák mozgalom nagyon jól működnek, éppen ezért januártól másra is hangsúlyt helyeznének. Szeretnének visszatérni a tényleges érdekképviselethez.

- Fontos, hogy az új kormánnyal való kommunikáció kétirányú legyen - emelte ki a leendő elnök -, hiszen mindannyiunk célja, hogy a felsőoktatás a hallgatók érdekeit is figyelembe vegye. A HÖOK-nak pedig fontos, hogy az, amit a kormány felé kommunikálunk az országban lévő összes diák véleménye legyen. Emellett szeretnénk rávilágítani a Bolognai képzés pozitív és negatív oldalaira, s elmondani azt, hogy mi, akik ebben tanulunk, hogyan is látjuk a rendszert. Úgy véljük, hogy jó pozitív fordulatot jelentene, ha például a munkáltatók tisztában lennének azzal, mi a különbség egy alapképzésben, illetve egy mesterképzésben megszerzett diploma között. Mi vagyunk a legidősebb ifjúsági korosztály, így nem csak a jelenlegi hallgatók, hanem az utánunk következő generációk érdekeit is képviselnünk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!