Képtár: Pannon táj, pannon ecsettel, őszi megnyitóval

A bírálóbizottság nem kizsűrizett, inkább jó szándékkal kiválogatott, mondta Aknay János festőművész a II. Ars Pannonica-biennále sajtótájékoztatóján.

Ölbei Lívia

A II. Ars Pannonica Szombathelyi Képzőművészeti Biennále szakmai zsűrijében a Munkácsy-díjas festőművész, Aknay János mellett még két Munkácsy-díjas: Csíkszentmihályi Róbert szobrász- és éremművész, valamint Nagy Gábor  festőművész foglalt helyet.

Kedden délelőtt nézték át a 107 alkotó közel 250 beküldött pályaművét a képtárban (az őszi kiállítás helyszínén). A  megyeházán megrendezett sajtótájékoztatón elmondták: kifejezetten jó színvonalú, gazdag anyag (festmény, grafika, szobor) érkezett a második képzőművészeti biennáléra.

A bírálóbizottság nem kizsűrizett, inkább kiválogatott: a kiállítótér méreteit például muszáj volt figyelembe venni. Dr. Gálig Zoltán, a biennálénak helyet adó képtár igazgatója máris hozzájárult ahhoz, hogy az emeleti nagytermek előtere is kiállítótérként működjön a tárlaton.    
 
A két évvel ezelőtt útnak indított Ars Pannonica mint a Pannónia Biennále szellemi utóda és folytatása iránt ugyanis  nő az érdeklődés. Az idén mintegy húsz százalékkal több művész jelentkezett a tárlatra, köztük a zsűri nagy örömére  sok a fiatal. 

Az Ars Pannonicára kizárólag professzionális (vagyis a megfelelő végzettséggel rendelkező) képzőművészek  pályázhatnak, a részvétel feltétele továbbá az élő tagsági viszony a Képző- és Iparművészek Szövetségében, illetve a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében.

Sőt, a pályázóknak állandó lakcímmel kell rendelkezniük a pannon régióban (a hajdani római Pannónia tartomány területén, azaz  a Duna, a Dráva-Száva és a mai Ausztria keleti széle között). Ha állandó lakcím nincs, a művésznek  születési helye révén mindenképpen a pannon régióhoz kell kötődnie.

A témaválasztás viszont teljesen szabad. Az Ars Pannonica bővülése annak is köszönhető, hogy az idén nemcsak Szombathelyen és a Budapesten, hanem Ajkán és Kaposváron is kijelöltek begyűjtési helyet; ezek számát a jövőben tovább szeretnék gyarapítani.

Az Ars Pannonica két legfőbb támogatója a Vas megyei közgyűlés és a szombathelyi önkormányzat. Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: az idén két nagy bankot sikerült megnyerniük az eseménynek.

Anyagi természetű gondok így is adódnak: egyelőre kérdés, hogy a tárlat színvonalának megfelelő katalógus a megnyitóra szeptember 2-ára elkészül-e. Kamper László bizakodó: reméli, hogy  a HungArt Egyesület beszáll a kétnyelvű katalógus finanszírozásába. A zsűri kedden a díjakról is döntött. Eredményhirdetés persze csak a megnyitón lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!