Burgenland: dinamikusan nőtt a magyar turisták száma

Az elmúlt években dinamikusan növekedett a magyar turisták száma Burgenlandban. Németország után hazánk a tartomány második legnagyobb küldő piacának számít.

Erős D. Zoltán

Az elmúlt tíz évben évi kilencezerről több mint harmincezerre nőtt a magyar vendégek által Burgenlandban eltöltött éjszakák száma. A tartományban tavaly összesen csaknem 3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ennek meghatározó része azonban az osztrák vendégeknek köszönhető. Burgenlandban ugyanis a vendégforgalom 75 százalékát a belföldi turizmus adja. A külföldiek között  - ahogy országos átlagban is - a németek vannak a legtöbben.

A második legfontosabb küldő piac Magyarország. Ez annak ellenére igaz, hogy a gazdasági válság hatására magyar vendégek száma mintegy harmadával csökkent.  Ennek ellenére a fürdőkben, a szállodákban tavaly is gyakran lehetett nem csak a dolgozók, hanem a vendégek körében is magyar hangokat hallani.

Az osztrák turisztikai szakemberek tapasztalatai szerint a magyar vendégek érdeklődése megoszlik a természeti látnivalók, a gasztronómia, a sport, a wellness-szolgáltatások és a kultúra között. A legtöbben a negyven év alatti korosztályból kerülnek ki. 

Az utóbbi tíz évben nem csak a magyarok érdeklődése növekedett Burgenland iránt, amit mutat hogy mintegy húsz százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Mindez elsősorban az ágazatban, illetve a hozzá kapcsoló területeken  megvalósult  befektetésnek köszönhető. Új fürdők, szállodák épültek, s tartomány már mintegy 1600 kilométernyi  kerékpárúttal büszkélkedhet. 

A helyi idegenforgalom kínálata öt fő terület, a természet, a gasztronómia és a bor, a sport, a wellness-szolgáltatások, valamint a kultúra köré csoportosítható. 

A tartomány nevezetességei közül a legtöbb vendéget az elmúlt időszakban a Bad Tatzmannsdorf  (Tarcsafürdő) fürdője, a St. Margarethen-i (Szentmargitbánya) mesepark, valamint a frauenkircheni  (Boldogassszony)  székesegyház vonzotta. 

A burgenlandi turizmusban 5 ezer 500-an dolgoznak, s az ágazat a tartományi GDP négy százalékát adja. A  munkavállalási engedéllyel dolgozó mintegy kilencezer magyar kétharmadát a burgenlandi  idegenforgalomban foglalkoztatják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!