Hővel a dagantos sejtek ellen

A hipertermia olyan daganatkezelési módszer, mely azon alapszik, hogy a rákos sejteket felmelegítve azok elpusztulnak, illetve érzékenyebbé válnak a kemo- és sugárterápiás kezelésekre. Jelenleg az állam nem finanszírozza a kezelést, pedig a tanulmányok alapján hatásos a daganatos betegségeknél.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- Az első hipertermiás készüléket 2001-ben kapta meg a kórház, az akkori bögötei polgármester, Patyi Elemér segítségével  - tudtuk meg dr. Csejtei Andrástól, a Markusovszky kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosától.

Hozzátette: akkoriban gyűjtést szerveztek a megyében, s az adakozókedvnek köszönhetően került a kórházba a készülék. Nem sokkal később újabb készüléket kapott az osztály, akkor maga a feltaláló, dr. Szász András professzor adta a műszert kipróbálásra a kórháznak.

- Két ágyunk is van, ahol végezhetnénk kezeléseket  - folytatta az osztályvezető, azonban szerencsétlenül alakult a helyzet. Finanszírozási nehézségek és hozzá nem értés miatt háttérbe szorult ez a fajta kezelési módszer. Emellett üzleti szempontok is állnak a háttérbe szorulás mögött. Ez a fajta kezelési mód ugyanis nem tudja felvenni a versenyt a gyógyszergyártók által preferált drágább gyógyszerekkel. Nemrég Németországban jártunk, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk, s kiderült, ott háromszáz ágyon zajlanak kezelések. Itthon is szélesebb körben alkalmazhatnánk ezt a módszert, hiszen a háttér már adott hozzá. Még a 2000-es év elején megjelent egy kontrollált klinikai tanulmány, mely igazolja a kezelés hatékonyságát a nőgyógyászati eseteknél.

Dr. Csejtei András elmondta, hogy sajnos nem mindig azt a módszert alkalmazzák a betegek gyógyításában, ami a legcélszerűbb lenne. - Egy Frankfurt melletti magánklinikán jártunk, s ott betekinthettünk a daganatos betegek gyógyításába - mesélte az osztályvezető. Kint kombinálva alkalmazzák a hőterápiát a kemoterápiával, a sugárkezeléssel és más alternatív eljárásokkal együtt. Így együtt pedig az összes daganatos betegség kezelésére alkalmas lehet. Sajnos Magyarországon nem értük el azt, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogassa ezt a fajta kezelést, ezért csak térítés ellenében lehet igénybe venni. A kórház annyiban tud segíteni a betegeknek, hogy csak névleges összeget kér a kezelésért. Nekem egyébként impulzust adott a német út, s azon leszek, hogy itthon is minél több betegen segíthessek. Továbbá küzdeni fogok azért, hogy befogadást nyerjen a pénztárnál is a kezelés. -


A kezelés lényege, hogy a daganatos sejtek a magasabb hőmérsékleten elpusztulnak, illetve érzékenyebbé válnak a sugár- és a kemoterápiára. A kezelés előnye: alig vagy egyáltalán nincs mellékhatása. Továbbá végső stádiumban lévő betegeknél, akik más kezelést nem kaphatnak, ez egy utolsó lehetőség.

- Nem szeretnénk, ha indokolatlanul és nem megfelelő módon alkalmaznák a szakorvosok - fűzte hozzá az osztályvezető. - Nem mindegy, hogy milyen daganatoknál, milyen stádiumban, illetve melyik régióban kezeljük a betegeket. Először mindig felállítjuk a kezelési tervet, s ha lehetséges, akkor felajánljuk a betegnek, hogy ezt is választhatja. Németországban több a rutin, többféle daganatos betegségnél alkalmazták, mi is próbálunk előre lépni. A máj és medence daganatainál, fájdalmas csontmetasztázisnál és tüdődaganatnál is adható a kezelés. Nagy kérdés, hogy az agyi tumoroknál beválna-e a kezelés, külföldön erre is alkalmazzák. -

A hipertermiás készüléken kívül a Markusovszky kórházban nincs más olyan műszer, melynek használatát ne támogatná az állam. A celldömölki kórházban sincs ilyen műszer. Ahogy dr. Farkas Péter igazgató mondta, nincsenek olyanan anyagi helyzetben, hogy új műszereket, eljárásokat próbáljanak ki.

- Vannak olyan cégek, amelyek arra specializálódnak, hogy új eljárásokat próbálnak ki - folytatta az igazgató.  Általában egy kamionba bepakolják a felszerelést, s járják az országokat. Vannak olyan kezelések, melyeket az OEP befogadott a támogatottak közé, például a mammográfiás és nőgyógyászati szűrések, ezeket ingyen vehetik igénybe a betegek. S itt is vannak fizetős kezelések.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!