Lux-Rehab: segélykiáltás!

Huszonhat millió forintos egyszeri, azonnali támogatást kért a szaktárcától a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Lux-Rehab Nonprofit Kft.

Kiss Tamás

Az elmúlt időszakban többször is beszámoltunk arról, hogy a rehabilitációs foglalkoztatásra vonatkozó támogatási szabályok 2007-es megváltozása után a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató cégek közül számosan, köztük vasi vállalkozások is bajba jutottak.

Az akkori döntés szerint mindössze 21 nonprofit társaság kerül(hetet)t be a kiemelt módon támogatott védett szervezetek kosarába, a kimaradóknak jóval kevesebb állami pénzzel kellett beérniük. Ez utóbbiak közé tartozott a korábban 1500 megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazó, a vasi megyeszékhelyre bejegyzett Lux-Tex Kft. is, illetve az általa létrehozott két nonprofit társaság, a szombathelyi székhelyű Lux-Rehab és a keleti országrészre koncentráló Lux-Gold sem járt sikerrel. Az említett két szervezet ráadásul még a jogelőd Lux-Tex jogosítványai közül sem jutott hozzá mindegyikhez: pályázat híján a költségkompenzációs támogatásból is kimaradtak.

A Szombathelyen 56, Sárváron 18, Magyarszombatfán 11, Gersekaráton 9, Szentpéterfán 5, a Veszprém megyei Csöglén 24, Budapesten pedig 3 telephelyen összesen 54 főt foglalkoztató Lux-Rehab Nonprofit Kft. sorsa egyre inkább bizonytalanná vált, nem kis mértékben, mert az általa nagy számban alkalmazott súlyosan fogyatékos emberek foglalkoztatási támogatása időközben száz százalékról hetvenötre csökkent.

A csődbe tartó cég menedzsmentje ekkor azt kérte a szaktárcától, hogy a már említett Lux-Tex vagy éppen a Savaria Nett-Pack példáját követve a Lux-Rehab is integrálódhasson az egyik kiemelten támogatott védett szervezetbe, dr. Székely Judit, az előző kormány szakállamtitkára azonban  az ehhez szükséges anyagiak hiányára hivatkozva nem látott lehetőséget ilyesfajta összevonásra.

A Lux-Rehab vezetői ekkor a munkaügyi központhoz fordultak segíségért, s kiderült, hogy munkahelymegőrző támogatást kaphat a Lux-Rehab, ennek egyik feltétele azonban az, hogy a cég csoportos létszámleépítésről tegyen bejelentést. Ez megtörtént, s az igényelt bérkiegészítést legalábbis az idei évre, s a Vas megyei telephelyire meg is kapta a Lux-Rehab.

Más kérdés, hogy ami működött Szombathelyen, az nem volt jó megoldás az ország más pontjain, így fővrárosi telephelyeire sem kapott támogatást a Lux-Rehab.

Veszprém megyében ezt már eleve meg sem próbálták, a csöglei telephely dolgozóitól így kénytelenek voltak megválni, ők a már említett MOVE kötelékében folytatják a munkát.

A Lux-Rehab létszáma 147 főre fogyott, közülük 144 a megváltozott munkaképességű munkavállaló. Döntő többségük ráadásul súlyosan fogyatékos ember, számukra szinte megoldhatatlan feladat lenne az újbóli elhelyezkedés, márpedig Kiss Tamás ügyvezető szerint a jelen támogatási feltételek mellett aligha éri meg a jövő évet a Lux-Rehab.

- A bértámogatás mértékének csökkenése, valamint az, hogy költségkompenzációs támogatás igénybevételére nincs lehetőségünk, a működésképtelenség határára sodorta társaságunkat. Napi likviditási problémák mellett kell életben tartani a vállalkozást. Tartalékaink kimerültek, működésünkhöz hitel igénybevételére volt szükség, további hitelfelvételi lehetősége a társaságnak nincs. Olyan pénzügyi problémákkal küzdünk, amely szervezetünket a felszámolás szélére sodorta, működőképességünk helyreállítása érdekében az azonnali, egyszeri pénztámogatás nélkülözhetetlen. A támogatások már említett csökkenése tavaly közel 27 millió forint összegű forráshiányt eredményezett társaságunknak. Ez az összeg az idei év első öt hónapjában további milliókkal nőtt. A hiány egy részét társaságunknak sikerült saját erőből (hitelekkel, piackutatással, munkaszervezéssel, költségmegszorításokkal) csökkenteni. A fennmaradó 26 millió forintos forráshiányt azonban már nem tudjuk saját erőből kigazdálkodni, ezért egyszeri, azonnali támogatási kérelemmel fordultunk a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz  - informált Kiss Tamás, aki egyrészt bízik abban, hogy a tárca méltányolja a kérésüket, ugyanígy azt is reméli, hogy a kormány mielőbb megváltoztatja az elmúlt években padlóra küldött ágazat ellentmondásoktól hemzsegő támogatási szabályozását.A lejtő aljához közeledve a Lux-Tex tárgyalásokat kezdett az egyik védett céggel, a pápai MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Zrt.-vel, amely a megmaradt 700 dolgozót és persze a munkákat is átvette. A Lux-Tex sorsa azóta megpecsételődött, április vége óta felszámolás alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!