Augusztus 20-i tűzijáték: a Parlamentben mutatkozott be szombathelyi cég

A Parlamentben mutatkozott be a az augusztus 20-i, budapesti tűzijátékot rendező szombathelyi cég vezetője, Farkas Mihály a keddi sajtótájékoztatón.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kormány „Együtt az Ország!” szlogennel rendezi meg az államalapítás ünnepét, a napi programokban többször visszatér az árvízkárosultak érdekében történő összefogás mozzanata. Ezekből ma három elemet árult el Nagy Anna kormányszóvivő: a tűzijátékra, egy zeneszerzeményre és Magyarország ünnepi tortájára vonatkozó részleteket.

A Parlament Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón több, az augusztus 20-ai ünnep megszervezésében nagylelkű, önkéntes felajánlást nyújtó adományozó cég, szervezet, magánszemély gyűlt össze.

Nagy Anna emlékeztetett: az ünnepségekre a szokásosnál jóval kevesebbet költenek. A programok részben a tradíciókat követik, de sok újdonságot is tartalmaznak.

A tűzijáték is bevallottan szerényebb, költségtakarékosabb lesz az eddigieknél. Az idei tűzijáték nem akar versenyezni az elmúlt évek látványával, az idei tűzijáték nem az elkápráztatásról akar szólni; az önmérséklet, a visszafogottság szimbóluma lesz, amelyet Magyarország legnagyobb természeti katasztrófájában otthonukat elvesztett honfitársainknak ajánlunk fel, de természetesen szép lesz – fogalmazott Nagy Anna. Mint ismert, a tűzijáték megszervezésére a szervezők elfogadták a szombathelyi vállalkozás (a Kopula 96’ Kft.) jótékony felajánlását. A sajtótájékoztatón Farkas Mihály a cég ügyvezetője is bemutatkozott.

Nemcsak a tűzijáték, hanem egy dal is felajánlásként érkezett a szervezőkhöz Lévay Sylvesternek, a magyar származású Grammy-díjas zeneszerzőnek köszönhetően. Az Összefogás dalához Szomor György írt szöveget, felénekléséhez pedig több neves magyar énekes ajánlotta fel tehetségét: Bebe, Bereczki Zoltán, Csézy, Csík János, Csipa, Dolhai Attila, Fekete Attila, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra, Szomor György, Szvorák Kati, Tóth Gabi, Varga Miklós, Zséda. A dalhoz készülő videóklipet a kormány kezdeményezésére várhatóan több tévécsatorna is játszani fogja egy jótékonysági adománygyűjtés keretében.

A sajtótájékoztatón bemutatták az idei Magyarország Tortáját is. A szakmai zsűri idén egy veresegyházi cukrász Szilvagombóc tortájának ítélte az elismerő címet. A tortát az ország minden szegletében meg lehet majd kóstolni, hiszen receptje elérhető, akár a hazai cukrászatok, akár a háziasszonyok is elkészíthetik az ünnep tiszteletére.

Nagy Anna elmondta, hogy az augusztus 20-ai "Együtt az Ország!" programon 500 árvízkárosult gyermeket látnak vendégül. Ők kapják azt a kellemes feladatot is, hogy megkóstolják és megegyék majd az 1000 szeletes tortát.

OLDALTÖRÉS: Az augusztus 20-i programok a fővárosban

Az augusztus 20-i programok a fővárosban

Az augusztus 20-i programok a fővárosban

Az augusztus 20-i programok a fővárosban

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti tájékoztatóján kiemelte: az augusztus 20-i ünnep némileg visszafogottabb lesz a korábbiaknál, a jótékonyság és a méltó ünneplés jegyében zajlik majd, az elsődleges szempont pedig a biztonság.

Aláhúzta: a Farkas Mihály vállalkozó által vezetett Kopula Kft. teremti meg a tűzijáték technikai feltételeit és kivitelezi azt; ennek értéke nettó 50 millió forint, a KIM e költségek áfáját vállalta át.
 
Az EDEX Hungary Kft.-ből, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből, illetve GEM Rendezvénytechnikai és Szolgálgató Kft.-ből szerveződött konzorcium pedig - bruttó 70 millió forintért - zárt, meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el az ünnep "szervezeti elemeinek" biztosítását.

Kiemelte, hogy azért került sor zárt, meghívásos pályázat kiírására, mert az előző kabinet előkészítetlenül hagyta utódára a rendezvényt. A konzorcium tagjairól azt mondta: komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekről, a szakma legjaváról van szó. Emlékeztetett, idén nem lesz a Duna fölött repülőverseny, mert a közlekedési hatóság arra nem adott engedélyt.

Az összköltség 150 millió forint lesz, amely az előző évek költségeinek felét jelenti hozzávetőleg - fejtette ki Kovács Zoltán.

Az augusztus 20-i ünnepről szólva azt mondta: az a szokásoknak megfelelően reggel 9 órakor kezdődik a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával; 11 órakor lesz a tisztavatás a Hősök terén, ahol beszédet mond Schmitt Pál már mint köztársasági elnök.

Délután 3 órakor avatják fel az újjávarázsolt Lajta hadihajót, amely valószínűleg a fővárosban múzeumként fog működni a jövőben.

Délután 4-től az "összetartozás láncszemei" címmel aratómenet lesz. Megemlítette, hogy délután 5 órakor kezdődik a Szent Jobb-körmenet.

Az ország tortáját este 8 órakor vágják fel, kilenc órakor kezdődik a tűzijáték a Duna-parton.

Az árvízkárosultak megsegítésére egész nap segélyszámot üzemeltetnek majd - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ennek kapcsán kitért arra is, hogy árvízkárosult területekről 500 gyermeket látnak majd vendégül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!