Harmincöt éves a velemi alkotóház - Kirakodóvásár a jubileumon

Harmincöt éves a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület. Sok szép tárgy készült már itt. A jubileumát ünneplő egyesület vasárnap kirakodóvásárt rendez.

Némethy Mária

Velemi Alkotóház. A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Továbbképzőháza és Népművészeti Műhelyrendszere. Ma így ismerjük Velem leglátogatottabb helyét, amelynek születése 35 éve kezdődött.

1974 végén a Vas Népében jelent meg egy felhívás: szeretnék összefogni a megye kézműveseit. Zsámboky Árpád, a megyei művelődési központ igazgatója, Péterfy László szobrászművész és Erdei András bábáskodtak az alkotóház létrejöttén.

Elsőként a fafaragókat gyűjtötték össze itt, a Stirling-villában. A szabad ég alatt szobrok, kopjafák készültek. 1976-ban a ma is látható Sárkányos kapu, amelybe Illyés Gyulától véstek idézetet.  "Álmodtam én egy kapuról, melyen mint csodafürdőn aki áthalad, jött bárhonnan, szívvel ideszakad, s nem élhet valóban csak e helyen." Ez adja a mai alkotóház szellemiségét is. Egy olyan hely, amelynek kapuja állandóan nyitva van a jószándékú, népművészetünk gyökereit tisztelő, szerető ember előtt.

Taródi Lajos, a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület elnöke folytatja az alkotóház történetét: a következő évben elkészült a fedeles patakhíd, aztán maguknak készítettek hajlékot: 1979-80-ban készült a fafaragók háza.

Tíz fafaragó  volt az induláskor.  Az alapítók közül ezekben a napokban is ott dolgozik a velemi alkotóházban Toronyból  Joó László, Nickről Vörös János és Celldömölkről Németh Gyula. Palatkás József Őriszentpéterről (sajnos betegség miatt) nem tud részt venni a munkában.

Ma 55 fős az egyesület  tagsága. Beszprémi Józsefné volt az, aki a lányokat fogta össze, a hímzés is beletartozik a népművészetbe.

Többen eljutottak innen a szakma csúcsára. Lettek a Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész, majd a Népművészet Mestere - magyarázza Taródi Lajos, aki elmondja még: a 35. jubileumot például azzal ünneplik, hogy Sibinger Miklós, a Népművészet Mestere tervei alapján elkészítettek egy komplett őrségi szobát a bölcsőtől a szentsarokig. Ez a Göcsej Múzeumban látható. Országos zsűrizés előtt áll, de remélik, ott lesz majd Budapesten a Néprajzi Múzeumban, az országos kézműves kiállításon.

A múlt héten ifjúsági, most felnőtt kézműves alkotótábor színhelye a velemi alkotóház. Negyvenen vannak itt. A fafaragók mellett bőrművesek, nemezelők, gyöngyfűzők, de van kovács és csipkeverő is.   

- Az Alpannonia turistaútvonal részeként történelmet idéző játszóteret készítünk hármas és kettős libikókával,  lengőhintával. Ehhez Péterfy  László terveit módosította Kovács Alajos. A Savaria Múzeum régészeti látogatóhelyet  építtet majd ide. Vasárnap 13 órától műsoros összejövetel lesz Velemben kirakodóvásárral.

RÉGI IDŐK, ŐSI KÉZMŰVES TECHNIKÁK

Taródi Lajos tizennégy éve,  42 évesen lépett be az egyesületbe. Gyerekkorában fúró-faragó édesapjától sok mindent ellesett, de felnőttként határozta el: meg akar ismerkedni népi hagyományainkkal, Palatkás József volt a mestere. 2003-tól ő az egyesület elnöke. Bárki bármikor jön, amikor mi itt vagyunk, bejöhet, kipróbálhatja az ősi kézműves technikákat, amiket eleinktől örökül kaptunk. Itt megérintheti azoknak a régi időknek a szelleme, ami ma már kiveszőfélben van.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!